DOLAR
18,5706
EURO
18,1842
ALTIN
994,43
BIST
3.294,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
21°C

YKS ne zaman, saat kaçta? YKS giriş gerekli belgeler neler?

YKS ne zaman, saat kaçta? YKS giriş gerekli belgeler neler?
16.06.2022 11:57
0
A+
A-

YKS için artık geri sayım başladı, milyonlarca öğrenci hafta sonu sınava girecek. 18 Haziran’da YKS’nin TYT oturumu, 19 Haziran’da AYT ve YDT oturumları gerçekleştirilecek. YKS sınava giriş belgesi geçtiğimiz günlerde erişime açıldı. Sınav için gerekli belgeler arasında sınav yeri belgesi ve kimlik belgesi olmak zorunda, aksi takdirde adaylar sınava katılamayacak. YKS sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak.

Milyonlarca adayın geleceğine yön verecek YKS, 18 Haziran ve 19 Haziran tarihlerinde üç oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav öncesinde uyarılarda bulunan ÖSYM, öğrencilerin giriş belgesi ve kimlik belgesini mutlaka yanında bulundurması gerektiğini hatırlattı. Sınavın ilk oturumu olan TYT 18 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek ve sınav 165 dakika sürecek.

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ

YKS NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS TYT oturumu 18 Haziran 2022’de, AYT ve YDT oturumları 19 Haziran 2022’de yapılacak.

YKS SINAV GİRİŞ BELGELERİ NASIL ALINACAK?

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek.

YKS SINAVI KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

1.Oturum: TYT (18 Haziran Cumartesi, 10.00), 120 soru 165 dakika,

2.Oturum: AYT (19 Haziran Pazar, 10.00), 160 soru 180 dakika,

3.Oturum: YDT (19 Haziran Pazar, 15.30), 80 soru 120 dakika

olmak üzere 3 oturumda uygulanacaktır.

YKS İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

ÖSYM tarafından paylaşılan bilgiye göre adayların sınav günü yanlarında giriş belgesi ve kimlik belgesi bulundurması gerekiyor.

YKS’YE KAÇ KİŞİ GİRECEK?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS’ye başvuran adayların sayısının 3 milyon 243 bin 425 olduğunu duyurdu.

18 Haziran Cumartesi günü uygulayacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvuran aday sayısı: 3.234.409

19 Haziran Pazar günü sabah oturumunda uygulayacak Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) başvuran aday sayısı: 2.056.512

19 Haziran Pazar günü öğleden sonra oturumunda uygulayacak Yabancı Dil Testi’ne (YDT) başvuran aday sayısı: 168.430

UZMANINDA ADAYLARA YKS TAVSİYESİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala tavsiyelerini ve değerlendirmelerini aktaran Adil Kurt, “TYT süresinin 30 dakika uzatılması adaylar için avantaj. Geçmiş yıllarda öğrencilerin tüm soruları çözmek için zamanı kalmıyordu. Şimdi daha çok net çıkarma şansları var. Sınavda 1 tarih sorusu ile 1 matematik sorusu eş değerdedir. Adaylar bu avantajı iyi kullanırsa çalışmalarının karşılığını alabilir” dedi.

“AYT İÇİN KISA KONU ÖZETLERİNE BAKILABİLİR”

Öncelikli olarak sınava kalan son birkaç günde öğrencilerin ders çalışmalarını yavaş yavaş azaltmaları gerektiğini söyleyen Adil Kurt özellikle TYT yerine AYT kısa konu tekrarının mümkün olabileceğinin altını çizdi. Kurt hem öğrencilere hem de velilere vermiş olduğu tavsiyelerde şunlara yer verdi:

“Bu sınav önceki yıllardan farklı olmayacak. Ayrıca bu sınavların temelinde sıralama olduğu için soruların zor ya da kolay olması hiç önemli değil. Bu nedenle adaylarımız kalan zaman içerisinde daha önce girdikleri sınavlarda çözemediği soruların çözüm videolarını mutlaka izlemeliler. Eksik olduğu noktaları böyle tamamlamalılar. TYT için tekrar yapmalarına gerek yok. AYT bilgiye dayalı olduğu için kısa konu tekrarı yapabilirler. Cumartesi gününe kadar adaylar çalışmalarını yavaş yavaş azaltsınlar. Mutlaka cuma günü gireceği okullara gidip bakarak önden neresi olduğunu görsünler. Veliler öğrencinin kaygısı arttırılmamak için sınavla ilgili sohbetlerden kaçınmalı” dedi.

“BARAJ KALDIRILDI SINAV ZORLAŞTI” ALGISI YANLIŞ

Bu yıl üniversitesine sınavına ilişkin değişiklikler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kurt, baraj puanının kaldırılmasının sonucu olarak daha zor bir sınav olacağı düşüncesinin geçersiz olduğunu söyledi. Kurt, “Baraj puanı kaldırıldı fakat tıp, mühendislik gibi baraj puanları aynı kalıyor. Öğrencilerimiz ‘baraj puanı kaldırıldı, sınava giren öğrenci arttı, sınav soruları çok zor olacak.’ Algısına kapılamamalı. 2022 YKS geçmiş sınavlardan farklı değil. Her sene sınavların belli bir formatı vardır. Geçen yıl matematik zordu belki bu sene Türkçe zor olabilir. Hangi dersin zor olduğu bilemiyoruz. Öğrenci sınava girdiğinde sınavın zor ya da kolay olduğunu düşünmeksizin en fazla neti yapacak şekilde sınavı iyi yönetmesi gerekiyor. Eğer Türkçe bölümünde üst üste 3-4 soru yapamadığında bilsin ki bu bölüm zordur ama sadece ona değil tüm Türkiye’de sınava giren herkese zordur. Dolayısıyla netlerle değil yüzdelik dilim sınavın zor ya da kolay olmasını etkilememektedir” dedi.

“SÜRENİN UZAMASI ÇOK BÜYÜK AVANTAJ OLDU”

Kurt sözlerine şöyle devam etti; “TYT’de sürenin 165 dakikaya çıkmasının öğrenciye çok büyük bir avantajı olacak. Sayısal alandan sınava giren öğrenciler matematik, fen ve Türkçe’den soru çözüyor ancak diğer bölümlere zamanları kalmıyordu. Şimdi bu şansa sahipler. 1 tarih sorusu ile 1 matematik sorusu eş değerdedir. Örneğin bir öğrenci 35 matematik sorusu yapar 5 tane daha zor soruyu yapmak yerine gidip tarih sorusu yaparak 40 nete ulaşabilir. Ya da diğer alanlardan soru çözerek de netini arttırmış olur. 165 dakika çok önemli bir avantajdır. Bu avantajı iyi kullanırsa adaylarımız sınavda çalışmalarının karşılığı olan başarıyı almış olurlar.”

ESKİ TYT PUANI İLE BU YIL SON KEZ YKS BAŞVURU YAPILACAK

Kurt ayrıca bir önceki yılın TYT puanı ile YKS başvurusu imkanının bu sene son kez uygulanacağını hatırlatarak, “TYT’de 200 puan üzeri net alan öğrenciler, YKS’ye başvurma şartı ile TYT puanını kullanabiliyordu. Ancak bu son kez uygulanacak. ÖSYM’nin kararına göre 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak” dedi.

“BU SENE TÜRKÇE ZOR OLABİLİR”

Sürenin uzatılmasına eş değer olarak bu sene Türkçe dersinin biraz daha zor olabileceğini ifade eden Kurt, “Soruların zorluk dereceleri her yıl değişebiliyor. Geçen yıl matematik zordu önümüzdeki yıllarda fizik veya biyoloji de zor olabilir. Ama bu yıl sınav süresinin uzatılması ile paralel olarak Türkçe’de okuma soruları artabilir ve Türkçe zor olabilir. Öğrencilerimiz paniğe kapılmadan sınavı bitirmelidir. Sınavı iyi yönetmek gerekiyor. TYT’nin temel prensibi soruları doğru okuyabilmek ve soru içerisindeki tüm bilgileri doğru kullanabilmektir. Ancak AYT’de bilimsel bilgi gerekiyor. Her dersteki terimlerin ne anlama geldiğini o bilgileri nasıl kullanacağını bilimsel yorum kullanarak yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

“HER YIL DERSLERİN ZORLUK ORANLARI DEĞİŞİYOR”

ÖSYM verilerine göre yıl bazında YKS’de derslerin zorluk dereceleri ile ilgili de yorumlarını aktaran Kurt, “TYT sorularında zaman zaman bazı dersler zor bazı dersler ise kolay soruluyor. Türkçe sınavı 2018,2019 ve 2020 yılında belli bir düzenle gitmiş 2021 yılında daha da kolaylaşmıştır. Matematikte ise 2021 yılında daha zor bir sınav olmuş. Fen sorularının 2018’de kolay, 2019’da zor, sonraki yıllarda ise biraz daha kolaylaştığı gözleniyor. Öte yandan geçen yıl hem TYT’de hem AYT’de bütün derslerin içerisinde matematik dersi daha zor olmuş ve grafik de daha aşağıya doğru inmiştir. O yüzden sınavı belirleyen matematik olmuştur. Grafiklere baktığımızda öğrenciler hangi derste ne sorulacağını düşünmeksizin en fazla neti çıkarma çalışsınlar” diyerek sözlerini tamamladı. İHA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.