DOLAR
17,1319
EURO
18,4336
ALTIN
1.021,03
BIST
2.540,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

Yılın ilk 3 ayında güvensiz 1,2 milyon ürünün ülkeye girişi engellendi

Yılın ilk 3 ayında güvensiz 1,2 milyon ürünün ülkeye girişi engellendi
08.06.2022 21:02
0
A+
A-

İthal edilen ürünlerin insan sağlığına zararlı olması, gerekli özelliklere taşımaması için özenli bir çalışma yürütülüyor. Bu tür ürünleri daha fazla kâr etmek için piyasaya sürmeye hazırlanan firmalar da tespit edilerek cezalandırıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın savaş açtığı ürünler arasında 44 bin tıbbi cihaz, 61 bin oyuncak, 72 bin iş eldiveni, kask, koruyucu kıyafet gibi kişisel koruyucu ürünler de yer alıyor.

Üç aylık denetimlerde 1,2 milyon ürün güvensiz bulundu

AA’nın haberine göre, Ticaret Bakanlığı bu yılın ilk 3 ayında, “Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS)” üzerinden yaptığı denetimlerde, 1,2 milyon ürünü güvensiz-uygunsuz bularak ülkeye girişine engel oldu.

Denetimler devam ediyor

Bakanlık verilerine göre, ithalat yoluyla piyasaya arz edilecek ürünlerin, vatandaşların sağlığı, güvenliği ve çevreye vereceği zararları önlemek amacıyla yapılan denetimlere titiz şekilde devam ediliyor.

Ürünler risk derecesine göre inceleniyor

Bakanlıkça hem üreticilerin hem de vatandaşların güvensiz-uygunsuz ithal ürünlere maruz kalmamaları için bu ürünler, risk derecesine göre, ithalat aşamasında ürün güvenliği denetimlerine tabi tutuluyor.

Geri iade ya da imha ediliyorlar

TAREKS üzerinden yapılan denetimler sonucunda, güvensiz-uygunsuz bulunan ürünler ya imha ediliyor ya da geldiği ülkeye gönderiliyor.

Riskli firmalara yakın markaj

Denetimlerin risk esaslı olması nedeniyle ürünlerinde belli standartları sağlamış, bu yönde iyi bir performans geçmişi olan firmalar yerine riskli firmaların ve ürünlerin denetimlerine odaklanılıyor.

53 bin başvuru incelendi

Bu kapsamda, bu yılın ilk çeyreğinde sanayi ürünleri için TAREKS’e 605 bin başvuru yapıldı. “TAREKS Risk Analizi” neticesinde söz konusu başvurulardan 552 bininin risksiz görülerek ithaline izin verilirken, 53 bin başvuru kapsamında oyuncaktan tıbbi cihazlara, cep telefonundan inşaat demirine, ayakkabıdan konfeksiyona kadar 1 milyar ithal ürün denetlendi.

2,5 milyon dolarlık ürün güvensiz bulundu

Denetlenen ürünlerden 2,5 milyon dolar değerinde 1,2 milyon ürün güvensiz bulundu ve bunların ülkeye girişine izin verilmedi. Bunlar arasında 44 bin tıbbi cihaz, 61 bin oyuncak, 72 bin iş eldiveni, kask, koruyucu kıyafet gibi kişisel koruyucu ürünler bulunuyor.

50 bin ton ihraç, 2 bin ton ithal tarım ürünü denetimleri geçemedi

Söz konusu 66 bin başvuru kapsamında, 729 bin ton yaş sebze-meyve, kuru-kurutulmuş ürün, bitkisel yağlar ve diğer bazı tarım ürünleri, yurt dışında Türk malı imajının korunması amacıyla ticari kalite denetimine tabi tutuldu.

Denetimlerde, 42,6 milyon dolar değerinde 50 bin ton ihraç tarım ürünü, 1,9 milyon dolar değerinde 2 bin ton ithal tarım ürünü ticari kalite denetimlerinden geçemedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.