BIST’te işlem gören şirketlerin 1Ç22 finansallarını açıklama döneminin sonuna geldik. Açıklanan sonuçlarda, şirket bazında önemli farklılıklar olsa da, yüksek enflasyon, TL’nin değer kaybı ve artan lojistik maliyetler, neredeyse tüm şirketlerin finansal performanslarında en belirleyici etmenlerdi. Şirket cirolarında yüksek nominal büyümeler yakalansa da, reel büyümeler daha sınırlı kaldı. Sonraki çeyrekler için, artan net işletme sermayesi ihtiyaçlarının tetiklediği borçluluğun, kur farkı değerleme zararlarıyla birlikte reel net kar büyümelerini daha çok baskılayabileceğini gözlemledik.
Yıl sonuna doğru baz etkisi nedeniyle düşebilecekse de, reel faizlerin ciddi eksi seviyelerde kalacağı beklentisi hakim. Bu durum, bugüne kadar hisse fiyatlamaları açısından destekleyiciydi. Ancak, dünyada faizlerin arttığı bir dönemden geçildiği, yüksek enflasyon nedeniyle reel efektif kurun değerlenmesi ve bunun da cari denge üzerindeki olası etkisi gibi faktörlerin değerlemelere yansımaları da göz ardı edilmemeli. Mevcut görünümde, hisse seçiminde defansif duruşumuzu koruyoruz.
İstikrarlı, enflasyondan arındırıldığında da reel büyümeler sergileyebilen, bilançoları sağlam ve defansif özelliklerini beğendiğimiz BIMAS ve AKSEN’i, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellememiz gerektirecek 1Ç22 finansalları sonrası, Model Portföyümüzde yer vermeye devam ediyoruz.
Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yapı Kredi Yatırım