2022 YKS tercih işlemleri 27 Temmuz 2022 tarihinde başladı; 5 Ağustos tarihinde sona erecek. Aday öğrencilerden tercihlerini son günlere bırakmış olanlar için konunun uzmanından öneriler derledik.
Üniversite adayı öğrenciler sınav stresinden çıktıktan sonra puanlarını ellerine aldı ve istedikleri bölümleri, kendi şartlarında değerlendirerek listelerini hazırlıyorlar.
Bu aşama çoğu öğrenciyi zorluyor. O zaman hazırladığımız haberi dikkate almalarını öneriyoruz.
Hayatın zorlukları ile mücadele başladı
Hayat tekdüze değil; kendi içinde zorlukları var ve insan, genellikle bunlarla mücadele ederek yaşama tutunur. Böylelikle mutlu olmayı ve sürdürülebilir başarıyı yakalar.
Üniversite tercihi için önce hedef konulmalı
Dolayısıyla duvarları aşmak ve bir şeyleri başarmak için önemli amaçlar koymak gerekir. Hedef yoksa plan ve başarı da oluşmaz. Hedefleriniz; başarı, mutluluk, okul, bölüm ve meslek seçimi gibi konular olabilir.
Doğru tercih için kendinize soru sorun
Çevreye kulaklarınızı tıkayın
Çevrenin, toplumun açık veya kapalı yönlendirmelerine, teşviklerine kulaklarınızı tıkayarak ne istediğinize karar vermelisiniz.
Kendinizi sorgulayın
Karar verin: Üniversite mi bölüm mü
Karar alırken karşınıza çıkan önemli sorulardan biri de “Üniversite mi?”, “Bölüm mü?” olacaktır. Bunu, üniversiteleri tek tek gezerek, çok yönlü gelişiminize ne türden katkıları olabilir iyice sorgulayarak değerlendirebilirsiniz.
Hangi kriterler sizin için önemli
Eğitimci Emine Çarkuşlu, üniversite adayı öğrenciler için tercih aşamasında bakabilecekleri kriteri şöyle sıralıyor:
Çarkuşlu, öğrencilere bu konularda yeterli görmedikleri bir üniversiteyi en çok istedikleri bölüm orada olsa bile tercih etmemelerini öneriyor.
“Bir üniversitede okuyayım da gerisini sonra düşünürüm demeyin”
Çarkuşlu tercih yapacak öğrencilere Ensonhaber aracılığı ile şöyle sesleniyor:
“Son olarak lütfen ve lütfen, bir yıl daha sınava hazırlık sürecini yaşamamak için, başkaları istediği için, geleceğin mesleği olduğu için, bir üniversitede okuyayım da gerisini sonra düşünürüm diyerek karar vermeyin. Sakin olun, iyice düşünün, yazın, tartışın ve nihai kararı içinize huzur veren tercihten yana kullanın.”