DOLAR
16,3910
EURO
17,6521
ALTIN
979,34
BIST
2.501,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
25°C

Türk Kripto Para Yasası Geliyor: İşte Maddeleri!

Türk Kripto Para Yasası Geliyor: İşte Maddeleri!
26.05.2022 13:01
0
A+
A-

Bloomberg International haberine göre iki yetkili, Türkiye’de kripto para piyasasına yönelik düzenlemeler hakkında mevzuat hazırlanıyor. Yetkililere göre önümüzdeki haftalarda TBMM’ye sunulması beklenen tasarıda, özellikle yerel kripto para platformları içeren kurallar öne çıkacak. İşte detaylar…

Kripto para alanına yönelik düzenlemeler geliyor: İşte detaylar

Belirtilenlere göre Türkiye’deki yasa yapıcılar kötüye kullanımları önlemek için bankacılık sektörü gibi, kripto paraların güvenli bir şekilde saklanması için yöntemli arıyor. Yasaya yönelik önemli maddeler aşağıdaki şekilde:

  • Toplantıda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş yer alıyordu.
  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasasındaki araçların kripto paralar olarak ihracına yönelik esaslar belirleyecek.
  • Bu esaslar için her türlü yaptırım ve düzenleme, kripto paranın türüne göre Merkez Bankası, Ticaret Bakanlığı ve SPK’nın kurallarına tabi olabilecek.
  • Yerel bir kripto para platformu kurulabilmesi için, SPK’dan izin alınması gerekecek.
  • Yurt dışındaki yerleşik kripto para borsalarının, ilgili yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içinde Türkiye’deki kişilere hizmet vermeyi ve faaliyetlerini sonlandıracağı belirtiliyor.
  • Vergi için ise yeni maddelerin eklenmesi öngörülüyor, ancak buna dair bir detay belirtilmedi.

Türkiye’deki düzenlemeler hız kazanıyor

Konuya aşina olan Türk yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, iktidardaki AK Parti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki haftalarda yerel kripto para borsası platformları için yeni kurallar belirleyen yasa tasarılarını meclise sunması bekleniyor. Teklifler arasında şirketlerin en az 100 milyon lira (6 milyon dolar) sermayeye sahip olması şartının da yer aldığını söylediler. Yetkililere göre, başka bir kural, küresel kripto platformlarının Türkiye’de vergilendirilebilecek şubeler açmasını zorunlu kılacak.

Yetkililer, hükümetin bireyleri nasıl vergilendireceğine henüz karar vermemiş olsa da, kripto para birimlerinin satın alınmasına sembolik bir vergi koymaya eğilimli olduğunu söyledi. Yetkililer, Türk yetkililerin kötüye kullanımları önlemek için muhtemelen bankacılık sektörünün altyapısında kripto birimlerini güvenli bir şekilde saklamanın yollarını da düşündüklerini söyledi. Dönüm noktası niteliğindeki mevzuatın yürürlüğe girmesi, geçen yıl birkaç kripto para borsasının çöküşüyle ​​sarsılan bir ülkede daha sıkı bir gözetimin sinyalini verecektir.

Kripto paralar, Türk yatırımcılar için çekici hale geldi

Yetkililer, Salı günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katıldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantının gündeminde yeni tedbirlerin yer aldığını söyledi. olarak da bildirdiğimiz üzere TL’deki düşüşler ve artan enflasyon tasarruflarının değerini azalttığı için kripto para birimleri Türkler için çekici hale geldi.

Ancak varlık sınıfı, daha geniş finansal sistem için oluşturabileceği tehlikelerle ilgili endişeler konusunda daha sıkı bir incelemeyle karşı karşıya. Bitcoin ve ETH, geçen yılın zirvesinden keskin bir şekilde düştü ve dünya çapındaki düzenleyiciler, TerraUSD stablecoin’in bu ayın başlarında amaçlanan dolar sabitinden düşmesinden bu yana daha sıkı gözetim çağrılarını hızlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.