Ünlü borsacı Cihan Sütşurup’un kızı Simge Sütşurup’a bir soruşturma başlatılmıştı. Sütşurup hakkında suç duyurusunda bulunan ise bir kripto para borsasıydı. Konuya yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Sütşurup ve borsanın anlaştığı ortaya çıktı. İşte detaylar…
Simge Sütşurup hakkındaki şikayetten vazgeçtiler
olarak da bildirdiğimiz üzere, geçtiğimiz günlerde, ünlü borsacı Cihan Sütşurup’un kızı Simge Sütşurup hakkında suç duyurusu gündeme geldi. Söz konusu duyuruda Sütşurup’un kripto para borsasına 13 milyon lira yatırıp üçüncü tarafa aktardığı belirtildi. Bu nedenle, kara para aklama iddiaları ortaya çıkmıştı. Ancak şirket, şikayetiyle ilgili bir değişiklik yaptı. Savcılığa sundukları dilekçenin ardından kripto para borsasının avukatları, şikayetlerinden vazgeçtiklerini açıkladı.
Sütşurup, söz konusu şirketin “dünyanın en büyük coin yakım işlemini gerçekleştirerek yatırımcılara ciddi kazançlar sağlayacağını” duyması üzerine borsanın kendi coin’inden aldığını açıkladı. Bu nedenle yatırım yaptığını açıkladı. Banka hesabındaki 1.3 milyon doları coin’lere yatırdığını, ancak alım sonrası fiyatta düşüş yaşandığını aktardı. Bu nedenle coin’leri sattığını söyledi. Yani, bir kara para aklama olayının olmadığı ortaya çıktı.
Sütşurup, “zararımın katlanacağını fark etmem üzerine, şirkete 27 Mayıs günü ihtarname göndererek zararımın giderilmesini talep ettim. Daha sonra şirketle aramızda uzlaşma sağladık. Hakkımızdaki şikâyetinden vazgeçtiler,” ifadelerini kullandı. Söz konusu şirketin yetkilisi ise, MASAK yükümlüsü olarak şikayet etmelerinin görevleri olduğunu söyledi.
Türkiye’de kripto para platformlarının sorumlulukları büyük
Türkiye, kripto paralarla ilgili adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, kripto para platformlarıyla ilgili yeni bir dizi yasa yürürlüğe girdi. Yasalar, platformların, dijital para birimlerinin vergi düzenlemeleriyle bağlantılı olabilecek hareketleri izlemesini gerektiriyor. Ayrıca kara para aklamayı önlemek için diğer ayrıntıları gözlemesi gerekiyor. Bu tür suçlarda kripto paraların yoğun olarak kullanıldığını vurgulayan MASAK suçların önlenmesi ve takibi için platformlardan bilgi talep edebileceğini kaydetmişti.
MASAK’ın soruşturmalar sırasında kurumlarla işbirliği yaptığı ve mali suçlarla mücadeleye yönelik stratejiler geliştirdiği, kullanıcı bilgilerinin istenmesinin mali soruşturmalardan kaynaklanan zorunluluktan kaynaklandığı da belirtildi. Hatta MASAK, sorumluluk incelemeleri sırasında ihlaller tespit etmesi nedeniyle Binance’in Türkiye koluna 8 milyon liralık para cezası vermişti. BN Teknoloji’ye verilen ceza, otoritenin Mayıs ayında kripto varlık hizmet sağlayıcılarını denetleme sorumluluğunu üstlenmesinden sonra türünün ilk örneği oldu. Haber ajansı, ihlaller veya denetimler hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.