Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Mayıs ayında Hazine 149,2 milyar TL ile rekor nakit fazlası verdi. Hazine’nin faiz dışı nakit fazlası Mayıs’ta 164,8 milyar lira oldu. Yüksek enflasyonun harcama eğilimini artırması gelir patlamasına yol açarken gelir artışı mayıs ayında yıllık %272 ulaşmış durumda.
Harcamalar tarafı aylık olarak yıllık %46 ile son derece kontrol altında. Mayıs ayına özel, bütçe disiplini yerinde görülüyor.
Mayıs ile birlikte yılın ilk beş ayında nakit dengesi 82,4 milyar lira fazlaya ulaştı. Beş aylık faiz dışı fazla 189,3 milyar lira oldu.
Yılın ilk beş ayında gelirlerdeki artış yıllık %111 olurken, giderlerdeki artış da %84,4.
Hızla yükselen enflasyonun vergi gelirlerini öne çekilen talep sayesinde artırması normal görünüyor. Enflasyon açısından kritik olan önümüzdeki aylarda seçimlere nasıl gidileceği.
Yüksek enflasyonla para politikası ile mücadele edilmeyişi, eriyen alım gücüne enflasyon ayarlaması gerektiriyor. Bayram ikramiyesi artışı, emekli maaş zammı, asgari ücret düzenlemesi ve seçimlere dönük olası harcama artışı gelir performansının bütçe dengesi kısmına yılın ikinci yarısında mayıs ayında olduğu gibi olumlu yansımamasıyla sonuçlanabilir.
Diğer yandan, enflasyon sayesinde elde edilen büyük gelir artışının harcamalara dönmesi de tam olarak enflasyona endeksli bir ekonomi yaratmakta. Gevşek maliye politikası ve ultra gevşek para politikası birleşimi TÜFE enflasyonun da üç haneli seviyelere çekebilecek güçte görünüyor.
Mayıs nakit bütçe performansı ilk bakışta gelir patlamasından son derece olumlu gibi görünse de, kökeninde çok yüksek enflasyon olduğu gerçeği ve önümüzdeki aylarda kritik seçimler öncesinde harcamalarda artışın hızlanacağı beklentisi rahat bir nefes alınmasına engel.