DOLAR
18,5846
EURO
18,4618
ALTIN
1.029,65
BIST
3.484,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Nobel Kimya Ödülü, ‘klik kimyası’nın gelişimi için çalışan üç bilim insanına

Nobel Kimya Ödülü, ‘klik kimyası’nın gelişimi için çalışan üç bilim insanına
06.10.2022 09:24
0
A+
A-

Bu yılki Nobel Kimya Ödülü’nü biri kadın ABD’li kimyagerler Carolyn R. Bertozzi ve K. Barry Sharpless ile Danimarkalı Morten Meldal kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Bertozzi, Meldal ve Sharpless’in, ‘klik kimyasının ve bioortogonal kimyanın gelişiminden’ ötürü ödüle layık görüldüğü belirtildi. ‘Klik kimyasının ve bioortogonal kimyanın’, kimya bilimini yeni bir işlevselcilik çağına taşıdığına işaret edildi.

Bertozzi’nin bioortogonal reaksiyonlarının, hücrenin olağan kimyasını bozmadan meydana geldiğine, bu reaksiyonların, diğer birçok uygulamanın yanı sıra daha hedefe odaklı kanser tedavilerine katkı sağladığına dikkat çekildi.

Sharpless ve Meldal’ın da kimyanın işlevsel bir formu olan ‘klik kimyasının’ temelini attıkları belirtildi.

2021’de Nobel Kimya Ödülü’nü Alman kimyager Benjamin List ve İskoç asıllı Amerikalı kimyager David W.C. MacMillan kazanmıştı. List ve MacMillan, molekül inşasında yeni ve mahir bir araç ‘organokatalizi’ geliştirmelerinden ötürü ödüle layık görülmüştü.

İki bilim insanının geliştirdiği bu aracın, farmasötik araştırmalarında büyük etki yarattığına ve kimyayı daha ‘çevre dostu’ hale getirdiğine işaret edilmişti.

1901’den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere verilen Nobel Kimya Ödülü’nü 2015’te Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, ‘Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı’ olmuştu.

Nobel Fizik Ödülü’nü üç isim paylaştı

Nobel Tıp Ödülü İsveçli Svante Pääbo’nun: Neandertalin genetik kodunu çözdü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.