DOLAR
16,9022
EURO
18,1369
ALTIN
1.005,78
BIST
2.571,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
25°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Metaverse Mimarlığı Nedir? Yeni Bir Fırsat Mı?

Metaverse Mimarlığı Nedir? Yeni Bir Fırsat Mı?
09.06.2022 22:29
0
A+
A-

Metaverse, insanların 3B özelleştirilmiş avatarları kullanarak birlikte yaşayabileceği, sürükleyici, toplu ve hiper gerçekçi bir sanal ortamı adlandırmak için kullanılan addır.

Terimi çevreleyen karışıklığın ortasında, Facebook Inc. Ekim 2021’de kuruluşun adını Meta olarak değiştireceğini duyurdu.

Facebook’un metaverse bağlantısı eski ve ticari ilgi yeni bir şey değil. 2014 yılında grup, halen yapım aşamasında olan bu yeni gerçekliğe erişmek için gerekli olan sanal gerçeklik kulaklıklarını ve ekipmanlarını yapan bir şirket olan Oculus’u satın aldı.

Buradaki fikir, metaverinin kendine ait bir sanal ekonomiye sahip olması ve insanların çalışabilmesi, ev alabilmesi, kıyafet alabilmesi, partilere gidebilmesi, toplantılar yapabilmesi ve aslında çevrim içi bir hayata sahip olması. Blok zinciri ve üzerinde çalışan teknolojiler bu yeni gerçeklik için çok önemlidir.

Blockchain, metaverse ekonomisinin temeli olabilir. 2008’in sonunda Bitcoin ile doğan bu teknoloji, üçüncü bir şahsa ihtiyaç duymadan değişmez kayıtların oluşturulmasını sağlar.

Metaverse Mimarlığı

Şirketler, insanları metaverse’in kendi köşelerine çekecek platformlar oluşturmak için yarıştıkça sanal ortamlar daha yaygın ve daha karmaşık hale geliyor. Spatial.io, Microsoft Mesh ve Facebook’un Horizon Worlds gibi platformları için metaverse, avatarların parlak modern ortamlarda veya doğaüstü karşılaşma manzaralarında buluşabileceği iş veya yaşamın bir uzantısı gibi geliyor.

Bu arada, The Sims, Minecraft, Second Life ve Roblox gibi mega platformlar, oyuncuların kendi yapılarını inşa etmelerine ve sürekli genişleyen bu manzaraları keşfetmelerine izin vererek, yıllardır geniş ve sürükleyici sanal dünyalar inşa ediyor.

Gelecekte, insanlar tek bir metaverse deneyimlemeyecek; bunun yerine, hepsi bir dijital uzay halısında birbirine bağlanma yeteneğine sahip ve tümü meta-ekonomilerine güç veren blok zinciri ve platform üstü para birimleri tarafından desteklenen, birlikte çalışabilir birden fazla metaverse’de gezinecekler.

Yüzyıllar boyunca mimarlar, mühendisler ve inşaatçılar yapılı çevrenin şeklini büyük ölçüde dikte ettiler. Fiziksel dünyanın karmaşıklığı, düzenlemeler, bölgelere ayırma, akreditasyonlar ve en iyi uygulamalar gibi önlemler gerektirir. Herkesin bir gökdelen inşa edememesinin iyi nedenleri de var.

Öte yandan metaverse, genellikle yapılı çevrenin toplu olarak yeniden anlatılması olarak düşünülür. Genellikle, öncü bir ruha ve biraz kriptografiye sahip herkesin kendi bayrağını dikebileceği ve istedikleri gibi sanal dünyadan kendi dilimini oluşturabileceği Vahşi Batı ile karşılaştırılır.

Gerçek, elbette, bundan daha az eşitlikçidir. Metaverse giderek fiziksel dünyada gayrimenkulü kontrol eden aynı güçler aracılık ediyor. Zaten, spekülatif kripto para yatırımcıları ve emlak şirketleri, sanal alanın bir kısmının binlerce dolar değerinde olabileceği metaverse’de geniş “arazi” alanlarını satın alıyor.

Metaverse’deki en büyük platformlardan biri olan Decentraland’da, oyunun en yoğun sanal bölgelerinde arazi fiyatı 10.000 doların üzerine çıktı.

Sanal binalar inşa etmek için sanal arazi ve bazıları alışkın olduğumuzdan oldukça farklı, kanunsuz ve yapıcı engeller olmadan.

Engellerin Sonu

Metaverse’de yerçekimi yoktur ve malzeme kısıtlamaları yoktur. Müşteriler için bazı sanal projeler üzerinde çalışan Bjarke Ingels Group’un (BIG) direktörü Leon Rost, bu arada yapı, önemlilik ve maliyet gibi şeyler boşa gidiyor” diyor. Bu stilistik kısıtlama eksikliği, mekanın ne olabileceğine dair resmi sınırları zorlamakla ilgilenen mimarları cezbetmiştir. BIG, insanların fütüristik odalarda gerçek zamanlı olarak 3D işlemeleri ve veri görselleştirmelerini gösteren holografik tablolarla işbirliği yapabilecekleri SpaceForm adlı sanal bir toplantı platformu geliştirmek için UNStudio ile ortaklık kurdu.

Genellikle bu alanlar, resmi tasarım deneyimi olmayan kullanıcılar veya geliştiriciler tarafından tasarlanır ve kodlanır. Bu, bazı mimarlar için varoluşsal bir tehdit gibi görünebilir, ancak uzmanlar bu alanı tasarım sürecine kimlerin katılabileceğini ve katılması gerektiğini sorgulamak için bir fırsat olarak görüyor.

Bazı mimarlar yeni fırsatları fark etti ve tasarım sınırlarını sanal dünyaya genişletti. Zaha Hadid Architects, Art Basel Miami’de mimari ve sosyal etkileşimi metaverse’de araştıran sanal bir sanat galerisi olan “NFTism”i sundu.

Müşteri İnversiyonu

Müşterileri ve projeleri cezbetmek söz konusu olduğunda, metaverse gerçek dünyanın aynı çalışma tarzıyla çalışır mı?

Gerçek dünyada, mimarlar ve tasarımcılar, ofislerini kurmak için müşterilere ihtiyaç duyarlar. Mimarların zamanlarının çoğunu bina tasarlamaya harcaması mantıklı görünüyor, ancak pratikte bir mimarın çabalarının çoğu daha fazla müşteri ve proje bulmaya yöneliktir.

Metaverse’de yaratıcı ekonomi, cinsiyet, ırk, cinsel yönelim ne olursa olsun, ortaya çıkan ve/veya yeterince temsil edilmeyen tasarımcılar için eşit ve bol fırsatları garanti edebilir. Markalar ve arazi sahipleri için sanal deneyimler geliştirmek isterseniz komisyon bile kazanabilirsiniz. Kullanıcılar sahip olurlar ve böylece müşteri edinme maliyetlerini neredeyse sıfıra düşürürler.

Her tasarım yarışması için yalnızca bir kazanan tasarımımız olabilir. Her tasarımcının sabit disklerinde uyuyan harika tasarımları vardır. Bir “inşa edilmemiş mimari” sergisine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, yaratıcılığınızı dünyayla paylaşmak için metaverse’de onu canlandırabilirsiniz.

Her niş toplulukta kendi grubunu bulabilir, kendi endüstriyel zincirini oluşturabilir ve onunla özdeşleşen kullanıcıları bulabilir.

Metaverse ve Tasarım

Peki ya tasarım dünyasında?

Bu yılın başlarında, aydınlatma tasarımı ve teknolojisi şirketi Nemo, NFT dünyasını kıran “ilk” tasarım şirketi olduğunu duyurdu.

Bunu dijital bir iç mimar olan Luca Baldocchi’nin koleksiyonuyla yaptı. Baldocchi, markanın ikonik fiziksel aydınlatma çözümlerinden bazılarını “metafiziksel yönde” yeniden yorumlamak için Nemo ile birlikte çalıştı.

Nemo’nun klasikleri gerçeküstü ortamlara yerleştirildi ve kaçınılmaz olarak yeni bir konuşma gücü kazandı.

Metaverse ve Taşıma

Ulaşım evreni bile, seyahat durumunda olduğu gibi, bu yeni iletişim, yaşam ve çalışma biçiminin gelişinden etkilenebilir.

Çevrimiçi işbirliği araçlarının yörüngesi sayesinde artık şehirlerarası iş seyahati için uzun vadeli bir gelecek yok. Dolayısıyla gelecekteki bir uçakta bulunan herkes, eğlence amaçlı seyahat edenlerin yaptığını yapan bir tür eğlence yolcusu olacaktır.

Tüm gezginler eğlence amaçlı seyahat edenler olacağından, havaalanlarının ve uçakların, tren ve demiryolu terminallerinin, istasyonların ve kapsüllerin ve diğer ulaşım altyapısının ve araçlarının görünümü buna göre değişecektir.

Metaverse’de devam eden bu kadar çok çalışma ile, başlangıçta insanların vücutlarını merkezi şehir merkezlerine ve şehir merkezlerinden tahmin edilebilir sabah ve gece ritimlerinde yönlendirmek için tasarlanmış metrolar ve hafif raylı sistem gibi toplu taşıma sistemleri, uygunluk ve finansman için mücadele edecek.

Bu, bu sistemlerin tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Bunun yerine, metaverse’in kendisi, kullanımının dönüştürülmesine yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, metaverse’in, havaalanları ve otoyollar gibi gerçekten büyük şeylerden otobüs duraklarına ve bisiklet park yerlerine kadar ulaşım altyapısı da dahil olmak üzere fiziksel olarak deneyimlediğimiz şeylerin yüksek kaliteli dijital ikizlerini oluşturmayı ve ardından bunları dijital olarak yönetmeyi içermesidir.

Bu, en azından teoride, her türlü yeni verimliliği yaratacaktır. Bu verimliliklerle, muhtemelen daha az altyapıya ihtiyacımız olacak, bu da o kadar çok altyapı inşa etmemize ve sürdürmemize gerek olmayacağı anlamına geliyor.

Bu sonuçların henüz hayal bile edemediğimiz alanlara nasıl ulaşacağı konusunda hala sorgulanacak, anlaşılacak ve çalışılacak çok şey var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.