Terra’nın UST ve LUNA tokenlerinin yaşadığı çöküş, gündemden düşmüyor. Bu konuda hergün yeni bir iddia gündeme gelirken, araştırma şirketleri de olayın arka planını öğrenmek için kolları sıvadı. Son olarak, önde gelen Blockchain güvenlik firması Uppsala Security bir araştırma paylaştı. Şirketin araştırması, Terra çöküşüyle ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Buna göre, Terra’da “Cüzdan A” adı verilen bir adres, şüpheli zincir üstü işlemler gerçekleştirdi. Şüpheli hareketler sergileyen bu adres, rapora göre, ekosistem içinden birine aitti. Gelin detayları birlikte inceleyelim.
Terra (LUNA) çöküşü ve ortaya atılan iddialar
Terra’nın dolara endeksli algoritmik stabilcoin’i UST’nin çökmesiyle Mayıs ayında LUNA için bir satış baskısı patladı. olarak da bildirdiğimiz üzere olayın ardından LUNA’nın fiyatı %99,9 oranında değer kaybetti. Bunun ardından Terra kurucusu Do Kwon ve ekibi, UST’yi projeden atarak LUNA 2.0 isimli yeni bir proje başlattı. Ancak, çöküş ile ilgili iddialar bitmedi. İnsanlar, fonlarının büyük bölümünün kaybolmasına neden olan olayları araştırmaya devam ediyor.
Bununla birlikte dev firmalar ve ABD SEC gibi düzenleyiciler de olaya dahil oluyor. Uppsala Security’nin raporu, olayın arka planında Terra ekibinden bir kişi veya grubun olabileceğine dair sağlam iddialar öne sürüyor. Aslında bu iddia, ilk olarak Uppsala Security tarafından ortaya atılmadı. Çöküş yaşandığından beri birçok kuruluş ve kişi aynı iddiayı gündeme getiriyordu. Ancak şimdi, şirketin son zincir üstü verileriyle birlikte teori çok daha güçlü bir hale geldi.
LUNA çöküşü dışarıdan biri mi yoksa içeriden biri mi sebep oldu?
Özünde Uppsala Security’nin raporu “Cüzdan A” adı verilen bir adresin zincir üstü hareketlerini incelemekten başka bir şey değildi. Çöküş gerçekleştiğinde, birçok kişi ve Terra ekibi, olayın ekosistem dışındaki WallStreet tarafından gerçekleştiğini öne sürmüştü. Uppsala Security’nin “Cüzdan A” incelemesi, Terra çöküşünün dışarıdan değil, içeriden başladığına yönelik iddiaları güçlendiriyor. Daha önce bildirdiğimiz üzere, Güney Koreli savcılar da olayı incelemişti. Savcılar, çöküşün iddia edilenin aksine WallStreets tarafından gerçekleştirilmediğini öne sürmüştü. Buna göre, tüm olaylar içeriden başlamıştı.
Saldırıyı Cüzdan A’mı başlattı?
Aslında Terra çöküşünü ateşleyen şey, stabilcoin UST’nin dolara olan sabitliğini kaybetmesiydi. Ancak hiçbir varlık kendi başına böyle bir şey yapamayacağı için, gözler suçluyu arıyordu. Bilindiği üzere stabilcoin’in sabitliği 7 Mayıs 2022 tarihinde ortadan kalktı. İşte Cüzdan A isimli adres, tam da o gün oluşturulmuştu. Cüzdan A’nın saldırısı, Türkiye saati ile akşam 17.32’de başladı. Bunun ardından Terra projesi, ekosistemi savunmak için 150 milyon dolar değerindeki UST’yi Curve protokolünden çekti. Ekibin bu hamlesi, başlangıçta ekosistemi korumak için yeterli gibi görünüyordu.
Hamlelerine devam etti
Cüzdan A, yukarıda bahsedilen olayın ardından yeni bir hamle gerçekleştirdi. Adres bu kez, DeFi protokolü Curve Finance üzerinden 85 milyon UST’yi, dolara endeksli bir diğer sabit para olan USDC ile değiştirdi. Böylece, devasa orandaki UST takası 13 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmiş oldu. Ardından aynı adres, USDC varlıklarını popüler bir borsa olan Coinbase’ye taşıdı. Böylece, devasa miktardaki TerraUSD’yi (UST) önde gelen kripto para borsalarına dağıttı. Bununla birlikte, benzer bir olayın Coinbase’ye taşıma gerçekleşmeden önce de yapıldığı biliniyor. Sonuç olarak, Cüzdan A’nın tüm bu işlemleri, LUNA çöküşünü hızlandırdı.
Yeni raporun ortaya çıkmasıyla birlikte, Blockchain güvenlik ve araştırma firmalarının çoğu, çöküşten Cüzdan A’yı sorumlu tuttu. Buna göre Cüzdan A bir “insider trading”‘di. Bu, içeriden işlem yapan bir adresi ifade ediyor. Ancak diğer firmalar, Terra çöküşünün dışarıdan olduğunu öne sürmeye devam ediyor. Bu teoriye göre LUNA olayı, dışarıdaki bir WallStreet şirketinin, kasıtlı olarak Terra’yı çökerttiğini iddia ediyor.