DOLAR
17,3259
EURO
18,1953
ALTIN
1.024,88
BIST
2.533,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
27°C

LGS puan hesaplama 2022: LGS sözel ve sayısal puan hesaplama nasıl yapılır?

LGS puan hesaplama 2022: LGS sözel ve sayısal puan hesaplama nasıl yapılır?
06.06.2022 12:45
0
A+
A-

Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nca gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, bu yıl 5 Haziran Pazar günü yapıldı.

İyi bir liseye gidebilmek için aylardır emek verip çalışan 8. sınıf öğrencileri, yurt genelinde gerçekleştirilen sınavın zorlu soruları karşısında ter döktü.

Sözel ve sayısal olmak üzere toplam iki oturum şeklinde düzenlenen sınavın tamamlanmasının ardından 2022 LGS puan hesaplama robotu gündemdeki yerini aldı.

Merkezi sınavda sorulan soru ve cevaplara göre kendi puanlarını ve yüzdelik dilimlerini hesaplamak isteyen öğrenciler ve veliler tarafından en çok araştırılan konulardan biri de 2022 LGS net puan, yüzdelik ve sıralama hesaplama oldu.

Peki 2022 LGS puan hesaplama nasıl yapılır? LGS sözel ve sayısal puan hesaplama nasıl yapılır? LGS’de baraj puanı kaç? İşte 2022 LGS puan hesaplama robotu…

2022 LGS puan hesaplama nasıl yapılır?

Merkezî Sınava katılan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2’de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

f. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

ı. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz.

Ağırlıklı standart puan hesaplanırken esas alınacak ağırlık katsayıları Tablo-2’de verilmiştir.

2022 LGS baraj puanı kaç?

İyi bir liseye yerleşmek için LGS’den en az 450 puan alınması gerekirken yüzde 2’lik dilime girilmesi gerekiyor. Ancak yüzde 7’lik dilimlere kadar da tercih edilen liseler bulunmaktadır.

2005 yılında Bakanlık, değişiklikler çerçevesinde LGS’ye ilk kez baraj uygulamasını koymuştu.

Buna göre, LGS’yi kazanmak için 100-500 aralığına çekilen OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinin en az birinden 160 puan almış olmak gerekiyordu.

2022 LGS soruları ve cevap anahtarı görüntüleme ekranı

LGS 2022 puan hesaplama motoru var mı?

MEB tarafından hazırlanmış LGS 2022 puan hesaplama motoru yok, ancak bazı platformlar puan hesapla için bir site için bir robot hazırlamışlardır.

LGS ham puan hesaplama

Toplam ağırlık standart puan (TASP) hesaplaması

Ağırlıklı standart puan hesaplanırken kullanılacak ağırlık katsayıları


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.