Kürt toplumları eskiden bu yana din anlamında çeşitli inançlara mensup olmuşlardır. Bunlardan en çok bilineni şüphesiz Zerdüştlük inancı olmuştur. Günümüzdeki Kürtlerin büyük çoğunluğunun inancı da İslamiyettir. Peki Kürtler İslamiyet’e ne zaman geçmiştir, nasıl İslamiyet’i seçmişlerdir? Pek çok anlamda merak edilen Kürtlerin İslam’a geçişi ya da diğer anlamıyla Kürtlerin Müslüman oluşu süreci yazımızın detaylarından yer almaktadır. İşte tüm detaylar.
İÇİNDEKİLER
Kürtler orta asya, güney asya ve çevrelerinde yaşamış olan ve halen de milyonlarca mensubu bulunan bir ırk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda kürtlerin geçen zaman ile birlikte birçok dine mensup olduğu söylenebilir. Bu din değişiklikleri de şüphesiz İslamiyet’i kabullerinden sonra son bulmuş ve sadece İslam inancına tebliğ etmişlerdir. Peki Kürtler islamiyete ne zaman geçmiştir?
Kürtler, Arapların Fetihleriyle tam olarak 7. Yüzyılda İslamiyet’i kabul etmişlerdir. Yani Kürtler 7. Yüzyılda Müslüman olmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Kürtler kimdir? Kökeni ve tarihi Nedir?
Zerdüştlük tarihte bilinen en eski dinler arasında yer almaktadır. Kürtler de bu inanca mensup bir ırktı. Ta ki 7. Yüzyıl Arap fetihlerine kadar. Nitekim Araplar 7. Yüzyılda batıya ve kuzeye doğru fetihler ve cihatlarla islamiyeti yayma amacı gütmüşlerdir. Noktada fethedilen Kürt bölgeleri ile birlikte İslamiyet inancı da Kürtler arasında kısa sürede benimsendi ve yaygın hale geldi.
Kürtlerin eski dini Zerdüştlük olarak bilinmektedir. Zerdüştlük tam olarak M. Ö 650 – 580 yılları arasında bu yörede yaygınlık sağlamıştır. Bu inanç Zerdüşt tarafından yayılmaya çalışılmıştır.
Zerdüştlük, Medler tarafından bölgesel, Persler tarafından da resmi ve ulusal bir inancı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim Kürtlerin kökeni de Perslere kadar dayanmaktadır.
Kürtler, islam inancına girmeden önce Pers ve Bizanslılar arasında parçalanmış haldeydiler. Bu anlamda Hz Muhammed döneminde islamiyeti kabul eden ilk Kürtler önem arz etmektedir. İslamiyeti kabul eden ilk Kürtler;
Şeklinde tarih kitaplarında yer almıştır.
Ne kadar ki Hz Muhammed döneminde bazı Kürtlerin İslamiyet’e geçmeleri bilinse de kitleler halinde islamiyeti kabul etmeleri ikinci halife Hz Ömer (637 – 642) zamanında olmuştur. Fetih hareketleri hız kazanan Ömer bin Hattap döneminde kürtler kitleler halinde İslamiyet inancını benimsemiştir.
İslam dininde günümüzde mezhepçilik oldukça yaygın olmuştur. Nitekim Kürt toplumlarında da Sünniler çoğunluğu oluşturmaktadır. Bunun yani sıra Alevi, Şii ve Hanefilik mezhebi hatrı sayılır bir oranda yaygın şekilde Kürtler arasında bulunmaktadır.
Günümüzde ülkemizde bulunan Kürtlerin birçoğu Şafii mezhebine mensuptur. Alevi ve Şii mezhebine mensup olan Kürtlerin sayısı da bir hayli fazladır.
Kürtler içerisinde diğer dinlere mensup olan kesimlerde elbette ki bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığı takdirde ;
Dinlerine mensup birçok Kürt bulunmaktadır.