Kürt müzisyen Diljen Ronî’den, MESAM’ın yeni çıkan albümlere yer verdiği Vizyon dergisinde Kürt müzisyenlerin çıkardığı albümleri görmezden gelmesine tepki.
Kürtçe müziğin tanınan ismi Diljen Ronî, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) tarafından yayımlanan Vizyon Dergisi’nde yeni çıkan albümler tanıtılırken, kendisinin ya da diğer Kürt müzisyenlerin çıkardığı albümlere yer verilmemesine tepki gösterdi.
2018’de çıkardığı 2 albümün de dergide yer bulamadığını söyleyen Diljen Ronî, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, “MESAM sadece Türkçe albüm çıkaran sanatçılardan değil, Kürt sanatçılardan da telif alıyor, biz de aidat ödüyoruz. Neden bize dergilerinde yer vermiyorlar onu anlamıyorum” dedi.
MESAM’ın çıkardığı Vizyon Dergisi’nin son sayısında Feridun Düzağaç, Ceylan Ertem, Jehan Barbur, Selami Şahin, Yonca Lodi, Kurtalan Ekspres, Rubato, Manuş Baba, Fatma Turgut, İsmail Özden, Burcu Tatlıses gibi çok sayıda grup ve sanatçının yeni albümleri tanıtılırken, Kürt müzisyenlerin çıkarttığı albümlere hiç yer verilmedi. Üyesi oldukları kurum tarafından çalışmaları görmezden gelinen Kürt sanatçılar duruma tepkili.
DİLJEN RONÎ: BİZİ GÖRMEZDEN GELMENİZİN NEDENİ NE?
Üyesi olduğu MESAM’ın yeni çıkan albümleri tanıtırken uyguladığı çifte standarda Twitter hesabından tepki gösteren sanatçı Diljen Roni şu mesajı paylaştı:
“Sevgili @MESAM_KURUMSAL yönetim kurulu, yeni sayınız vizyon dergisinde yeni çıkan albümlere yer vermişsiniz. Ben sizin asil üyenizim, benim gibi Kürtçe müzik yapan birçok Kürt müzisyenin yeni albümleri var ve hiçbirine yer vermemişsiniz. Görmezden gelmenizin nedeni nedir?”
MESAM: ÇOK FAZLA ALBÜM VARDI
Sosyal medyadaki tepkisinin ardından görüştüğümüz Diljen Ronî, attığı tweet’ten sonra MESAM tarafından arandığını ve “Çok fazla albüm vardı, bu nedenle yer veremedik” dendiğini belirtti.
‘MESAM SADECE TÜRK SANATÇILARIN KURUMU DEĞİL Kİ’
“Talep ettiğim sadece Kürtçe albümlere de yer vermeleri değil” diyen Ronî, “Orada bir Arapça, Ermenice albüm de olabilirdi. Neden biz görmezden geliniyoruz? MESAM sadece Türk sanatçıların kurumu değil ki. Madem dergide yeni çıkan albümlere yer veriliyor, orada her kesimden sanatçıların çıkardığı albümlere de yer verilmeli” dedi.
‘BİZDEN DE TELİF ALINIYOR, BİZ DE AİDAT ÖDÜYORUZ’
MESAM’ın sadece Türkçe albüm çıkaran sanatçılardan değil, kendilerinden de telif aldığını, kendilerinin de aidat ödediğini dile getiren Ronî, “Neden bize dergilerinde yer vermiyorlar onu anlamıyorum” dedi. MESAM’dan yapılan ‘Çok fazla albüm var bu nedenle yer veremedik’ açıklamasını da eleştiren Ronî, “Orada 20 albüme yer verilmiş, ben 2 tane yeni albüm yaptım ama yer verilmedi. Gelecek sayıda bunu telafi edeceklerini söylediler. ‘Benim tweet’imin altına gerekçenizi yazarsanız, ben de size teşekkür ederim’ dedim” şeklinde konuştu.
BİRÇOK KÜRT MÜZİSYEN, KAYYIMA KARŞI MEVCUT YÖNETİMİ DESTEKLEMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl, MESAM’a Coşkun Sabah başkanlığında kayyım heyeti atanmış, Olağanüstü Genel Kurul’dan 1 gün önce de Arif Sağ’ın da aralarında bulunduğu 30’a yakın üye ihraç edilmişti. Genel Kurul’da yapılan seçimde kayyım yönetimine karşı Arif Sağ ve arkadaşları kazanmıştı. MESAM’a kayyım atanmasının ardından yapılan seçimlerde Kürt müzisyenlerin büyük bir çoğunluğu da kayyıma karşı mevcut yönetimi desteklemişti.
2018’DE İKİ ALBÜM ÇIKARDI
Diljen Ronî, Kom Müzik etiketiyle 2018 sonunda çıkan ‘Xewna Derew’ albümünde pop-rock tarzdaki şarkılara yer vermişti. Albümde Koma Wetan solisti Kerem Gerdenzeri’nin ‘Sînê’ eserini yeniden yorumlayan Ronî, müziğini Hozan Dilgeş’in yaptığı, sözleri Kürt Şair Cîgerxwîn’e ait olan ‘Ez û Yar’ (Ben ve Yar) şarkısına da yer verdi. ‘Xewna Derew’ albümündeki 9 şarkıdan 4’ünün sözünü yazan Ronî, 7 şarkının müziğini de kendisi yaptı. Albümdeki 3 şarkısının sözleri ise Müslüm Aslan’a ait. Xewna Derew, Diljen Ronî’nin 2018’de çıkardığı ikinci albümdü.
Diljen Ronî, 2008’de ilk olarak ‘Çend Gotinen Evine’ albümü ile ismini duyurdu ve ardından 2012’de ‘Du Demsal’, yine 2018’de ‘Çile- Klasîkên Kurdî’ albümlerini çıkarmıştı.
Erdal İmrek-Artıgerçek