Çapraz ve izole marjin işlemleri ile kripto piyasalarında ister acemi olun ister büyük yatırımlar peşinde koşun doğru hamlelerle çok karlı çıkabilirsiniz. Farklı marjin işlemi ile ilgili bilgilere yer verdiğimiz bu yazımızda çapraz marjin ve izole marjin arasındaki fark konusunu ayrıtılı olarak ele alacağız. Çapraz ve izole marjin işlemlerine geçmeden önce marjin işlemlerinin ne anlama geldiğinden bahsetmemizde fayda var.
İÇİNDEKİLER
Marjin işlemlerle ilgili verdiğimiz bilgilerin daha iyi anlaşılması için öncelikle marj ne demek sorusunu yanıtlamak isteriz. Kelime anlamı olarak kenar, pay, tolerans, fazlalık gibi anlamlara gelen marj, herhangi bir ticari işlemle ilgili, zarar etme ihtimaline karşılık olarak ayrılan pay tutarı olarak tanımlanabilir.
Bu tanımı kripto paralarla ilgili olarak açıklamak istediğimizde, aynı zamanda marjin ne demek konusuna da değinmiş oluruz. Kripto paralar kapsamında marjini, yatırım yaptığınız kripto paralardan zarar etme olasılığınıza karşı kenara ayırdığınız tutar olarak ifade edebiliriz. Kripto para piyasalarında satın alma işlemi yaparken riske ettiğiniz en düşük tutar veya limit olarak da düşünebilirsiniz. Konuyu daha net anlayabilmeniz için marjin işlemlerinin nasıl yapıldığını birlikte görelim.
Marjin işlem, yatırım yapmak istediğiniz bir kripto para ile ilgili o kripto paranın değer kaybı ihtimaline karşı tarafınızca yapılacak bir limit belirleme işlemidir.
Bu limit değer, ihtiyaç durumunda değiştirilebilir ve risk faktörünün etkisi azaltılabilir. Bu işlemlerin her biri marjin işlemi olarak değerlendirilebilir. Yani kısacası marjin nedir, marjin bir kripto para biriminin sizin için risk olarak görünmeyecek en düşük tutarı veya bir başka deyişle sizi zarar ihtimaline karşı uyaracak bir alt sınır değerdir.
Peki bu limit belirleme işlemi tek bir şekilde mi yapılır? Tabii ki hayır. Marjin işlemleri, çapraz ve izole marjin olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Haydi şimdi bu iki marjin yöntemine birlikte göz atalım.
Kripto piyasaları literatüründe çapraz marjin yerine, cross marjin ya da spread marjin diye de adlandırılan bu marjin çeşidinde marjin işlemleri bütüncül bir çerçevede gerçekleştirilir. Yatırımcıların herhangi bir kripto para piyasasındaki toplam bakiyelerinin, kripto para hesaplarında bulunan sanal varlıklarından kullanımı açık kaldıraç pozisyonundaki kripto paralar için her birine pay verilmek suretiyle çapraz marjin işlemleri gerçekleştirilir.
Böylece bu marjin türü ile yatırımcıların hesaplarında bulunan bakiyesi, pozisyonu açık konumda olan kripto paraların likidasyonunu önlemek için kullanılmış olur. Yani cross marjin yönteminde, yatırımcıların hesaplarında yeter tutarda marjin bulundurması, marjin işlemleri için gereken toplam tutarın mevcut bakiyeden karşılanabilmesi için önem taşır.
Bu konuyu daha iyi kavrayabilmeniz için margex üzerinde çapraz marjin işlemleri ile ilgili verilen örnekleri incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca çapraz marjin yönteminin izole marjin yöntemine göre daha az takip gerektirmesi kripto piyasasında henüz yeni olan yatırımcılar için önemli bir avantaj olarak görünüyor.
İzole marjini en basit şekilde, kripto piyasalarında yatırımcıların tasarrufunda bulunan her bir kripto para birimi için ayrı bir marjin yani tolerans değer belirlemesi olarak ifade edebiliriz. Yatırımcılar her bir para birimi için farklı marj değerleri belirleyerek yatırım tutarlarına ilişkin riskleri minimize edebilirler.
Tabii bu yöntem her ne kadar yatırımcıların sahip olduğu tüm kripto para birimlerini ayrı ayrı kontrol etme imkanı getirse de takip etme açısından yapılması gereken işlemleri de yatırımcılara bırakıyor. Bu da işlem bazında riskleri azaltmış olsa da iş yükünü ve takip sorumluluğunu artırıyor.
Daha çok yüksek kaldıraç oranlı işlemler ile spekülatif amaçlı işlemlerde kullanılan bu yöntem daha çok kripto paralarla ilgili deneyimli kişiler için tercih edilebilir görünüyor.
Çapraz ve izole marjin hakkında genel bilgiler verdikten sonra şimdi de sıra bu iki yöntem arasındaki farklardan ve her iki marjin yönteminin de avantajları ile dezavantajlarından bahsetmeye geldi.
Çapraz marjin ile izole marjinin en önemli farkı; çapraz marjinde bütünsel bir çerçeve çizilirken izole marjinde her bir kripto para birimi için ayrı bir alt limit oluşturulmasıdır. Çapraz ve izole marjinin artı ve eksilerini ise maddeler halinde saymamız daha yerinde olacaktır.
Çapraz marjinin artıları
Çapraz marjinin eksileri
İzole marjinin artıları
İzole marjinin eksileri
Çapraz izole marjin nedir, sorularını cevapladığımız ve aralarındaki farklara değindiğimiz bu maddeleri toparlayacak olursak; çapraz marjin işlemlerinin bütüncül bir çerçeve içerisinde kaldığını, izole marjinde ise her bir pozisyona ayrı havuzlar oluşturulduğunu gözlemleriz.
Ayrıca, çapraz marjinde yatırımcıların bütün bakiyeleri risk altında iken izole marjinde hesap bakiyesi ile ilgili likidasyon ihtimali çok daha düşüktür. Çapraz marjin, basit bir yöntemle çalışırken izole marjindeki işlemler daima takip ve kontrol edilmeyi, yönetilmeyi gerektirir.
Bir de çapraz marjin daha çok deneyimi az olan yatırımcılar için daha uygun olmakta iken izole marjin ile yüksek kaldıracı bulunan spekülatif işlemleri daha kolay ve az riskle yapmanız mümkün.
Son olarak marj uygulanmış kur ne demek, bundan da bahsederek yazımızı tamamlamak isteriz. Marj uygulanmış kur, yatırımcılar tarafından kripto piyasalarından döviz üzerinden satın alınan kripto para birimleri için marjin işlemlerine esas olmak üzere bir alt limit belirlenmesi işlemidir.
Çapraz ve izole marjin ile aralarındaki farkları anlatmaya çalıştığımız bu yazımızın faydalı olmasını dile bir sonraki yazımızda görüşünceye dek hepinize kazançlı günler dileriz.