Konutlarda izolasyon yapılması yalıtımla ilgili sorunları gidererek daha az doğalgaz harcamasına neden oluyor. Bu da hem hane hem de ülke bütçesine katkı sağlıyor. Konutlarda izolasyonu artırmak için kredi desteği devreye girdi.
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranı yüzde 70 düzeyinde ve yıllık enerji ithalatı 50-60 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Doğalgazın üçte biri konutlarda tüketilirken mevcut konutların yüzde 50’sinde yalıtım bulunmuyor.
Ayrıca, sera gazı emisyonunun yüzde 10’u konutlarda ısı kaynaklı oluşuyor. Öte yandan, bina ısı yalıtımıyla en az yüzde 35-45 seviyesinde tasarruf sağlanabiliyor.
Kredi kullanım detayları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü kabine toplantısının ardından açıkladığı “Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi”nin detayları belli oldu.
Bakanlar Nebati ve Dönmez’den “enerji verimliliğini artırma” vurgusu
AA’nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’mız Fatih Dönmez ile enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ‘Konutlarda Isı Yalıtımı Kredisi’ni hayata geçiriyoruz. Böylelikle hem enerji verimliliğimizi artıracak hem de sera gazı emisyonunu azaltarak sürdürülebilir çevre politikalarımızı da destekleyeceğiz. Milletimize hayırlı olsun.” değerlendirmesinde bulundu.
“Hem hane hem de ülke bütçesine önemli katkılar sunacağız”
Bakan Dönmez de Twitter hesabındaki paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutlarda ısı yalıtımına ilişkin açıkladığı pakete yönelik Bakan Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile çalışmalara başladıklarını belirterek “Hanelerde enerji verimliliğini yaygınlaştıracak kampanya ile hem hane hem de ülke bütçesine önemli katkılar sunacağız inşallah.” ifadelerini kullandı.