DOLAR
17,9657
EURO
18,3332
ALTIN
1.032,40
BIST
2.795,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Açık
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C
Cuma Az Bulutlu
29°C

Kansere Yakalanan İnsanların Saçları Neden Bir Anda Dökülür?

Kansere Yakalanan İnsanların Saçları Neden Bir Anda Dökülür?
25.06.2022 18:00
0
A+
A-

Kanser tedavisi denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de ani saç dökülmesidir. Aslında saçı döken şey kemoterapinin ta kendisidir. Peki kemoterapi nasıl oluyor da “alopesi” adı verilen bu saç dökülmesi türünü açığa çıkarıyor?

Medikal onkolojinin önde gelen alanlarından biri olan kemoterapi, farklı amaçlara hizmet edebilir; hastalığın semptomlarını hafifletmek, hastanın yaşam süresini uzatmak veya hastalıktan tamamen kurtulmaya yönelik olabilir. Bu, kanserin tipine ve hastanın durumuna göre değişir.

Kemoterapi tedavisi alan hastaların saçları neden dökülür?

Sistemik hipertermi tedavisi gören bir hasta.

Kemoterapide farklı teknikler uygulanabilir. Yaygın tekniklerden biri olan sistemik terapide hastalara damar yolu ile ilaç ve kimyasal bileşenler verilir. Bazen sistemik tedaviye ek olarak ameliyat, radyasyon veya sistemik hipertermi tedavisi de kullanılabilir.

Kanseri önlemeye çalışan ilaçların ve tedavilerin çeşitli yan etkileri vardır. Saç dökülmesi, bu yan etkilerin en belirgin olanlarından biridir. Kemoterapi tedavisi başladıktan 2-4 hafta sonra saçlar dökülür. Dökülme bazen yavaş yavaş olsa da bazen aniden hızlı bir şekilde meydana gelebilir.

Bu ilaçlar neden saçları etkiler?

Kanserli hücreler, vücutta hızlı bir şekilde yayılır. Kanser ilaçları bunu bildiği için hızla büyüyen hücrelere saldırır. Ancak hangi hücrenin kanserli hangi hücrenin sağlıklı olduğunu ayırt edemez.

Bu nedenle, saç üretmekten sorumlu olan ve hızlı büyümesiyle bilinen saç folikülünün hücreleri de bu ilaçlardan nasibini alır. İlaçlar bazen sadece saçları etkilerken bazen de kirpik, kıl, tüy gibi diğer vücut kıllarını da etkileyebilir.

Dökülmenin derecesi, hastanın durumuna ve ilaçların çeşidine göre değişebilir. Adriamisin gibi ilaçlar, birkaç haftada hastanın kaş ve kirpiklerini de kaybetmesine neden olabilir. Taksol gibi ilaçlar ise vücudun genelini etkiler.

Kemoterapi öncesinde ve tedavi sırasında saç derisine minoksidil uygulanarak saç dökülmesinin önüne geçilebiliyor ancak her zaman işe yaradığı söylenemez.

Saçlar kemoterapi bittikten 2-3 ay sonra yeniden uzamaya başlar. Bu dökülme geçici bir yan etkidir. Saçlar ilk çıktığında daha düz veya kıvırcık olabilir, rengi farklı olabilir ancak daha sonra eski haline dönecektir.

Kemoterapiden farklı bir tedavi yöntemi olan akıllı ilaç kullanımında ilaçlar direkt kanserli hücreleri hedef alır. Bu ilaçların, kanser hücreleri üzerinde öldürücü olmaktan çok bölünme ve çoğalmalarını engelleme gibi farklılıkları vardır. Akıllı ilacın, etkileri yönünden bir adım daha ileride olduğu söylenebilir.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.