DOLAR
18,1992
EURO
18,1084
ALTIN
1.015,35
BIST
3.146,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C

İlaçlarınızı belirli tarafa yatarken almanız bile etkileşiminde fark yaratabilir

İlaçlarınızı belirli tarafa yatarken almanız bile etkileşiminde fark yaratabilir
10.08.2022 11:46
0
A+
A-

ABD’li bilim insanları, yutulan ilaçların ne kadar etkili olduğunu analiz etmek ve anlamak için yeni bir çalışma yayınladılar.

Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan ve duruşun midenin ilaçları nasıl emdiğini etkilediğini söyleyen yeni çalışma, ilacı sağ tarafınıza yatarken almanın etkilerini hızlandırdığını kendi yaptığı bir modelleme tekniği ile buldu.

Physics of Fluids dergisinde yayınlanan araştırma, insanların ağızdan aldıkları haplarda hangi duruşu benimsemeleri gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor.

İnsanlar sol tarafına yattıklarında mide çıkışı en yüksek seviyededir. Daily Mail’de yer alan habere göre, araştırma, yerçekiminin etkisinin çok büyük olduğunu, sola yaslanmanın ise bir ilacın mideden çıkma hızını neredeyse sıfıra indirdiğini buldu.

BELİRGİN BİR ETKİ GÖSTERDİ

Özel teknikle elde edilen verilere göre, ayakta durmak daha fazla ilacın mideyi terk etmesine neden olurken, geriye yaslanmak kana karışmasını yüzde 50 artırdı.

Ancak sağa yaslanmak en belirgin etkiye sahipti ve ilacın etkileşiminin iki katına çıkmasına neden oldu.

Araştırma hakkında konuşan, Profesör Rajat Mittal, “Ağızdan uygulama, ilaç uygulaması için en yaygın seçenek olmasına rağmen şaşırtıcı derecede karmaşıktır.”

Hap mideye ulaştığında, mide duvarlarının hareketi ve içindekilerin akışı, çözünme hızını belirler. Hapın özellikleri ve mide içeriği de önemli bir rol oynamaktadır.”

“Modellememiz, hapların oral yoldan verilmesinin ardındaki karmaşık fizyolojik süreçlere ilişkin yararlı ve benzersiz bilgiler sağlayabilen, ilaç çözünmesiyle ilgili biyolojik olarak ilgili veriler üretebilir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.