DOLAR
17,3259
EURO
18,1953
ALTIN
1.024,88
BIST
2.533,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

Gökçeada’dan çıkan taşlar, evlerin inşasında kullanılıyor

Gökçeada’dan çıkan taşlar, evlerin inşasında kullanılıyor
26.05.2022 09:59
0
A+
A-

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Gökçeada, evleriyle dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’nın Rum köyleri, farklı mimari yapısı sebebiyle akına uğruyor.

Evler adadan çıkan doğal taşlarla yapılıyor

Genellikle Rum evleri adadan çıkarılan doğal taşlardan, toprağın harç olarak kullanılmasıyla inşa ediliyor.

Bir diğer inşa türü olarak, harç olmadan kuru taş duvar tekniği ustalar tarafından uygulanırken, ahşap ve taşın kullanıldığı kagir evler de adada yerini alıyor.

Taş evler, arnavut kaldırımları, kiliseler, çamaşırhaneler ve farklı dükkanların bir arada buluştuğu alanlar, köyleri cezbedici kılan nokta.

Her evin bahçesinde taştan ocaklar

Adaya özgü eski geleneklerden bir kaçı ise; Evlerin bahçelerinde bulunan taştan ocaklar ve kiremit çatılı olarak inşa edilen evlerde, kiremitlerin üzerine rüzgardan uçmamaları adına ufak taşlar dizilmesi.

Rumların dış mekan özeni

Eski zamanlardan gelen bir diğer gelenek ise avlusu bulunan veya iki katlı olan evlerin alt katları, hayvanların ısısından yararlanmak için ‘hayvan damı’ olarak kullanılması.

Yaşamları evlerin içinden çok kapı önleri ve bahçelerde geçen Rumlar, iç mekanlardan ziyade dış mekanlara daha fazla özen gösteriyor.

Sokak mesafeleri ise, iki yüklü katırın yanyana geçebileceği mesafe hesaplanarak düzenlenmiş.

Her köye özel çamaşır günü

Bir diğer bilgi olarak, her köyde en az bir çamaşırhane ve bir kilise bulunurken, eskiden Gökçeada’da her köyün kendine özel olan çamaşır gününde kadınlar yiyecekler getirerek, piknik havasında vakit geçirmekteydiler.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.