DOLAR
16,4337
EURO
17,6044
ALTIN
977,20
BIST
2.601,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Döviz gittikçe kıtlaşıyor: Yabancılar satıyor, TCMB rezervleri geriliyor, kurumsalların DTH’ı düşüyor

Döviz gittikçe kıtlaşıyor: Yabancılar satıyor, TCMB rezervleri geriliyor, kurumsalların DTH’ı düşüyor
29.05.2022 03:19
0
A+
A-

HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy’un Cuma sabahı yayınladığı nota göre: “TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar geçen hafta Türkiye piyasalarından çıkmaya devam etti. TL devlet tahvili piyasasından 67, hisse senedi piyasasından ise 603 milyon dolarlık çıkış oldu. Hisse senedi piyasasından çıkışın bir kısmının Garanti BBVA hisselerinin BBVA tarafından satın almasından kaynaklanan portföy hareketlerinden geldiğini değerlendiriyoruz.

Diğer yandan, yaptığımız hesaplamalar yabancı yatırımcıların swap piyasasından yaptığı net TL borçlanmasını 1.2 milyar dolar artırarak 5.6 milyar dolara çıkarmış olabileceğini gösteriyor”. Diğer bir ifadeyle, yabancı yatırımcıların TL karşısındaki net döviz pozisyonları geçen hafta 1.2 milyar dolar civarında artmış olabilir. Halk deyimiyle, yabancı kurumlar TL’nin daha da düşeceği yönünde “bahse giriyor”.

Yurtiçi yerleşik bireylerin döviz mevduatları geçen hafta 52 milyon dolar artarken şirketler döviz mevduatı 873 milyon dolar düştü. Şirketler döviz mevduatındaki düşüş, döviz satışı dışında ithalat ve dış borç ödemelerinin yapılmasından da kaynaklanmış olabilir. Türkiye’nin 2022-2023 Nisan döneminde ödenmesi ya da yeniden borçlanılması gereken FX borcu $181 milyar. Fed’in faiz artırımları ve Türk CDS’lerin yükselişine paralel, bazı özel sektör kuruluşları vadesi gelen dış borcu itfa etme yoluna gidiyor olabilir. Bireysellerin de KKM’ya geçişinin durmuş olması muhtemel.

Kur korumalı mevduat ürününün toplam büyüklüğü geçen hafta 849 milyar TL’den 875 milyar TL’ye çıkarken enstrümanın toplam büyüklüğü 55 milyar dolara denk geliyor. BDDK KKM hesaplarının detayları hakkında çok az bilgi yayınlıyor. Örneğin, artış doların değer kazanmasından mı kaynaklanıyor, yoksa yeni katılımlar mı var, tespit etmek mümkün değil.

Merkez Bankası brüt döviz rezervleri altın dahil geçen hafta 1.7 milyar dolar düşerek 100.3 milyar dolara geriledi. Diğer yandan, swap hariç tutulduğunda net uluslararası rezervlerin 2.9 milyar dolar düşerek -55.1 milyar dolara gerilediğini hesaplıyoruz. Hesaplamalar, Merkez Bankası’nın TL’yi desteklemek için Hazine ile olan protokol kapsamında geçen hafta kamu enerji ithalat şirketleri ve piyasalara döviz sağlamaya devam etmiş olabileceğine işaret ediyor.

TCMB ayrıca Perşembe ve Cuma günü dolar/TL’yi dengede tutmak için kamu bankaları ve Londra trading masaları vasıtasıyla döviz satmış da olabilir. Gerçeği ancak gelecek hafta, günlük bilanço verileri yayınlanınca öğreneceğiz.

Dolar/TL Perşembe günü önemli bir değişim göstermeden 16.35 civarında tamamlarken Cuma sabahı 16.39 civarında işlem görmeye başladı. Türkiye hakkında pozitif bir haber açıklanmadığına göre, dolar/TL’nin seans sonunda 16.22’ye gerilemesi yeniden alevlenen süper-bono haberleri veya TCMB müdahalesine bağlı olabilir.

İbrahim Aksoy “Enflasyon üzerinde getiri sunması beklenen bono henüz açıklanmazken bu ürünün açıklanmasının TL’ye kısa vadede sınırlı da olsa destek olma ihtimali bulunuyor” yorumunu yaptı. Resmi olmayan bilgilere göre, bu ürünün piyasa sürülmesi askıya alındı.

Haber şöyle:

“Aylardır tartışılan ve her bakanlar kurulu toplantısından sonra açıklanacağı beklenen enflasyon oranı artı kar endeksli süper bononun iptal olduğu öne sürüldü.

Bürokratlar; çıkartılacak TL bazlı tahvillerin daha çok zarar oluşturacağını açıklayarak; öncelikle TL üzerinden işlem yapan borsa piyasalarının bu tahvilden sonra büyük yara alacağını belirttiler.

Enflasyon seviyesindeki bir faiz uygulaması aynı zamanda diğer bütün faizleri yukarı yönlü hareket ettirebilirdi, görüşü ağırlık kazandı”.

CDS primi ve Eurotahvil getirileri

İş Yatırım’ın Cuma günü yayınladığı rapora göre

FOMC toplantı tutanakları başta olmak üzere, ABD ekonomik verilerinin öne çıktığı haftada piyasalar yine düşük hacimlerle iniş çıkışlar yaşarken, tahvil tarafında temkinli duruş devam etti. PMI verilerinde ve konut satışlarında yaşanan düşüş sonrası alım gören tahviller haftanın kalanında daha yatay işlem görürken, iç tarafta da hafta başında yaşanan iniş çıkışların ardından, alımların öne çıkması sonrası pozitif seyir izlendi.

Türkiye ülke risk primi ise, 740 baz puana kadar yükseliş gösterdikten sonra hafta kapanışı öncesinde zirvelerden bir miktar aşağı geldi.

Daha çok ABD verileri ve bunun büyümeye yansımasının fiyatlanması ile hafta başında tekrar öne çıkan büyüme kaygıları Türk hazine

eurotahvillerinde satışların olmasına etki etti. Geçtiğimiz haftaya göre artan lokal alımları ve bunun daha çok kısa tarafı yukarı taşıması, yabancıların da daha uzun vadelerde kısa pozisyonları kapatma çabası ile birleşerek getirilerde daralma yarattı. Getiri eğrisi genelinde haftalık bazda 15-20 baz puan daralma olurken, orta vadede performans biraz daha kuvvetli oldu. Beş ve on yıl vadede getiriler sırasıyla 8,90% ve 9,10% bölgesine daralırken, ülke risk priminde düşüş, getirilerdeki düşüşe kıyasla, daha sınırlı oldu. Şirket tarafında lokal ilgisi kısa tarafta kalmaya devam etti, yabancılar daha uzun vadelerde satıcı olmayı sürdürdü. Yabancı arzının son dönemde finans dışı şirketlerde artış göstermesi ile bu tarafta getiriler daha cazip seviyelere ulaştı.

Geçici rahatlama | Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara uyardı: Artık faiz de kurtarmaz

Süper bono satışından vaz mı geçildi?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.