İngiliz hükümeti, ortaya koyduğu yeni bir çalışmada, hava kirliliğinin bunamanın “olası” bir nedeni olduğunu söyledi.
Hükümet uzmanlarından oluşan Hava Kirleticilerinin Tıbbi Etkileri Komitesi (Comeap), hava kirliliğinin beyne zarar verdiğine dair ilk resmi onayı verdi.
Raporda, “Hava kirliliğinin, serebrovasküler hastalık da dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına dair kanıtlar var.”
“Bu hastalıkların bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bu nedenle, partikül hava kirliliği ile yaşlı insanlarda bilişsel işlev üzerindeki etkiler arasında nedensel bir ilişki olması muhtemeldir” ifadesi yer aldı.
YETMİŞTEN FAZLA ÇALIŞMA İNCELENDİ
Times’ta yer alan habere göre, komite, hava kirliliğinin bilişsel işlevlerde hızlanan bir düşüş ve bunama riskinin artmasıyla bağlantılı olabileceği sonucuna varmadan önce 70’den fazla çalışmayı gözden geçirdi.
Zehirli emisyonlar kalp ve akciğer hastalıkları için iyi bilinen bir risk faktörüdür, ancak araçlardan çıkan partiküllerin bu koşulların ötesinde olumsuz sağlık etkilerine yol açtığı da iddia edildi.
Rapor üzerinde üç yıl önce çalışmaya başlayan Profesör Frank Kelly, New Scientist’e, Londra’da 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta her yıl 209.600 yeni bunama vakasının yaklaşık 60.000’inin kötü hava kalitesinden kaynaklanabileceğini söyledi.