DOLAR
18,5855
EURO
18,2181
ALTIN
980,71
BIST
3.934,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
17°C
İstanbul
17°C
Açık
Cumartesi Açık
21°C
Pazar Açık
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Burcu Kara oğlunun hastalığı nedir? El, ayak ve ağız hastalığı belirtileri nelerdir?

Burcu Kara oğlunun hastalığı nedir? El, ayak ve ağız hastalığı belirtileri nelerdir?
21.10.2022 18:32
0
A+
A-

El, ayak ve ağız hastalığı, bağırsak virüslerinin neden olduğu bir çeşit rahatsızlıktır. Genellikle çocukları ve bebekleri etkiler ve bulaşıcıdır. Yetişkinlerde de nadir olarak görülen bu hastalığın bir tedavisi bulunmamaktadır. Peki, Burcu Kara oğlunun hastalığı nedir? El, ayak ve ağız hastalığı belirtilerinelerdir? El, ayak ağızı tedavi yöntemi nedir?

Ünlü oyuncu Burcu Kara, geçtiğimiz günlerde oğlunun yakalandığı el, ayak ve ağız hastalığını sosyal medya hesabından duyurması üzerine hastalık merak konusu olurken el, ayak ve ağız hastalığı da araştırılmaya başlandı. Genelde çocuklarda ve bebeklerde görünen nadirde olsa yetişkinleri de etkileyen el, ayak ve ağız hastalığı, orta derece bulaşıcı bir hastalıktır. Mukus, salya ya da hasta bir kişinin dışkısı ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. Yüksek ateş, ciltte döküntü gibi durumlarla belirti gösteren bu hastalık, genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgına yol açar. Vücuda yerleşme süresi 3 ila 10 gündür. El, ayak ve ağız hastalığı geçiren kişinin başkalarıyla temasta olmaması önemlidir. Bununla birlikte yetişkinlerde nadirde olsa görünen bu hastalık, immün yetmezliğine sahip kişilerde hastalığa yakalanma durumunu iki katına çıkarır. Ünlü oyuncuyu korkutan çocuk hastalığı olarak bilinen El, ayak ve ağız hastalığı ile ilgili ne yapmak gerekir, tedavi yöntemler nelerdir? İşte cevaplar:

el ayak hastalığı nedir

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI NEDİR?

El, ayak ve ağız hastalığı ya da daha kolay bir tabirle el ayak ağız hastalığı, viral bir enfeksiyonun sebep olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Ciddi bulgular göstermeyen ve bir hafta gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçer. Bu dönemde el, ayak ve ağız hastalığından korunmanın en önemli, faktörlerinden biride hijyendir.

burcu karayı korkutan sağlık hastalığı nedir

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞININ BULAŞMA YOLLARI

El ayak ağız hastalığı özellikle sonbahar ve yaz aylarında daha sık görülmektedir. Hızlı bulaşma gösteren bu hastalığın bulaşma yönleri ise şu şekildedir:

  • Kişinin hapşırma yoluyla geçmesi
  • Öksürme ile havada oluşan solunum damlacıkları ile geçmesi
  • Tükürük yoluyla geçmesi
  • İdrar-dışkı yoluyla geçmesi

el, ayak ve ağız hastalığı nasıl bulaşır

Özellikle yaz aylarında havuzların kullanıma açılması ile birlikte yetişkinlerinde bu aşamada dikkat etmesi gerekiyor. Havuz sularının yutulması ya da tükürülmesi mikrobu yaya biliyor ve büyük risk oluşturuyor. Gerçekleşen bu durum hem çocuklar için hem de yetişkinler için ciddi risk barındırıyor.

el, ayak ve ağız hastalığı belirtileri nelerdir

EL, AYAK VE AĞIZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüs vücuda yerleştikten sonra ilk üç gün içerisinde yüksek ateş ve boğaz ağrısı görülmeye başlanır ve diğer belirtileri ise şu şekildedir:

  • Derin yaralara benzeyen su dolu kabarcıklar dikkat çeker.
  • El ve ayak bölgelerinde parmak aralarında su çiçeğine benzeyen içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıklar ağrı, sızı ve kaşıntıya neden olur.
  • Kulak ve boğaz ağrısı
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Diz, dirsek bölgelerinde oluşan döküntülü yaralar
  • Bademcikte kızarıklık görülebilir.

el, ayak ve ağız hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMİ NELERDİR?

Hastalığın belirtileri gösterilmeye başladığında en yakın sağlık kuruluşuna gidip ayakta teşhis ve tedavi hizmeti almak gereklidir. El, ayak hastalığı net bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hastalık 3 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Hastalık için kesin bir ilaç ya da aşı yoktur. Fakat hastalığa yakalanılan kişi, bu süreci daha kolay atlatması için içerisinde kaşıntı giderici losyonlar, boğaz ağrısı için spreyler verilebiliyor. Çocuklara aspirin verilmesinden kaçınılması gerekmektedir çünkü aspirin çocuklarda daha ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bununla beraber doktorun önerdiği ağrı kesiciler, losyonlar ve diğer ilaçlar uygun sıklıkla kullanmak önemlidir.

Burcu karanın oğlunun yakalandığı el, ayak ve ağız hastalığı nedir

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • Hatalıktan korunmanın en başında hijyen yer almaktadır. Ellerin sık sık yıkanması ve dezenfekte edilmesi gereklidir.
  • Yıkanmamış kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi önem taşır.
  • Hızlı bulaşan bir hastalık olduğu için hasta olan kişi ile temas edilmemelidir.
  • Eğer hastalık çocuğunuzda görüldüyse hastalığın belirtileri geçene kadar çocuk okula gönderilmemelidir.
  • Damlacık yolu ile bulaşma gösterdiği için hastalık süresinde maske takılması yada öksürük- hapşırma esnasında mendille kapatılmalı.
  • İdrar yoluyla azda olsa bulaşma ihtimali olduğu için evde başka tuvalet varsa tuvaletler ayrılmalı ya da idrar ve gaitadan sonra tuvalet steril bir hale getirilmeli

el, ayak ve ağız hastalığına ne iyi gelir

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

  • Yoğurt vb. çeşitleri boğaz ağrısını yatıştırdığı için el ayak hastalığında yemesi önerilen besinler arasındadır.
  • Sert, ağzı yoran yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Sıvı beslenmeli ya da çiğnenmesi kolay besinlere tercih edilmelidir.
  • Vücutta oluşan kızarıklıklara nazik bir şekilde hindistan cevizi yağı sürmek kızarıklığın geçmesi için yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.