Bitcoin, 2008 küresel mali krizine bir yanıt olarak piyasaya sürülmüştür. O dönemden bu yana hiçbir zaman tam bir durgunluk yaşamamıştır. Bitcoin (BTC), 2008 küresel durgunluğuna bir yanıttı. Bankalar gibi üçüncü şahısların güvenine bağlı olmadan, özellikle de devlet tarafından kamu pahasına kurtarılan iflas eden bankalara güvenmeden işlem yapmanın yeni bir yolunu getirdi. Satoshi Nakamoto 2009’da bir açıklama yapmıştı. Merkez bankasına para biriminin değerini düşürmemesi için güvenilmelidir, ancak fiat para birimlerinin tarihi bu güvenin ihlalleriyle doludur. Bu cümleyle beraber Bitcoin’in asıl amacı aktarılmıştır.
Ancak Bitcoin, madencilik bloklarını etkilemeden ve altın benzeri özellikleri arayan yatırımcıları cezbetse de olarak bildirdiğimiz üzere Kasım 2021’deki 69.000 dolar seviyesinden yaklaşık yüzde 75’lik düşüş yaşamıştır. Bu da küresel ekonomik güçlere karşı dayanıklılığı olmadığını gösteriyor. Eşzamanlı olarak, tüm kripto piyasası aynı dönemde 2,25 trilyon dolar kaybetti. Ayrıca bu da sektördeki büyük ölçekli talep yıkımına işaret etmektedir. Bitcoin’in çöküşü, yükselen enflasyon ve küresel merkez bankalarının buna yüksek tepkisi döneminde ortaya çıkmıştır. Özellikle FED, mayıs ayında yüzde 8,4’e ulaşan enflasyonu frenlemek için hamle yapmıştır. Bununla beraber faiz oranlarını 15 Haziran’da 75 baz puan arttırmıştır.
Daha fazla faiz arttırımı olacak!
Fed Başkanı Jerome Powell, kongre açıklamasında faiz artırımlarının enflasyonu düşürmeye devam edeceğini belirtti. Bu değişikliklerin hızı, gelen verilere ve ekonominin gelişen görünümüne bağlı olmaya devam edecek, açıklamasında bulundu. Açıklama, Reuters’in Fed’in gösterge oranlarını temmuz ayında 75 baz puan daha artıracağını ve Eylül ayında yüzde 0,5’lik bir artışla takip edeceğini kabul eden ekonomistler anketinin ardından geldi.
Merkez bankasının yüzde 2’lik enflasyon hedefi göz önüne alındığında, şahin politikalarında U dönüşü yakın vadede pek olası görünmüyor. İlginçtir ki, FED’in fon oranları, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) arasındaki fark şu anda rekor düzeydedir.
Bitcoin ilk defa durgunlukla karşı karşıya!
49 katılımcıyla bir anket yapılmıştır. Ekonomistlerin yaklaşık yüzde 70’i durgun bir dönem beklemektedir. ABD ekonomisinin şahin politikası nedeniyle gelecek yıl uzun süre durgunluk dönemine gireceğine inanmaktadır. Özetlemek gerekirse, bir ülke ekonomisi negatif gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ile karşı karşıya kalmasıdır. Artan işsizlik seviyeleri azalan satışlar ve uzun süre düşük imalat üretimi ile birleştiğinde durgunluğa girer. Tahminler, Bitcoin’i tam gelişmiş bir ekonomik krizin önüne koyma riskini taşımaktadır. Ayrıca Bitcoin yükselen enflasyon döneminde güvenli liman gibi davranamamıştır. Başta teknoloji hisseleri olmak üzere Wall Street endeksleriyle birlikte düşmeye devam etme olasılığını artırmaktadır.
zedelemiştirBu arada, 40 milyar dolarlık bir algoritmik stabilcoin projesi olan Terra’nın çöküşü talebi azaltmıştır. Ayrıca büyük kripto hedge fonu Three Arrow Capital’da iflas sorunlarına yol açması, kripto talebini zedelemiştir. Örneğin, Bitcoin’den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum, yaşanan ayı döngüsü sırasında yüzde 80’den fazla düşüş yaşamıştır. Bu da ETH’yi 880 dolara düşmüştür. Benzer şekilde altcoinler düşüş yaşamıştır. Bunlardan bazıları Cardano ( ADA ), Solana (SOL) ve Avalanche (AVAX) altcoinleridir. Üst düzey dijital varlıklar, 2021 zirvelerinden yüzde 85 ile yüzde 90 arasında bir düşüş yaşamıştır.