DOLAR
16,6727
EURO
17,5350
ALTIN
975,77
BIST
2.490,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Açık
27°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C

Avrupa Birliği’nde öneri: Oybirliğiyle karar almaktan vazgeçelim

Avrupa Birliği’nde öneri: Oybirliğiyle karar almaktan vazgeçelim
27.06.2022 14:33
0
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, oybirliği ilkesinin önemli kararların alınmasına engel olduğunu ve bu yüzden AB’nin oybirliği ilkesinden vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Fotoğraf: Reuters

Borrell, 23-24 Haziran’da düzenlenen AB Zirvesi’nden sonra bir yazı kaleme aldı. Yazıda, AB genişlerken karar alma mekanizmalarının da yenilenmesi gerektiğini belirtti. Genişletilmiş AB’nin hızlı ve rahat hareket etmesi gerektiğini savunan Borrell’e göre bunun için dış politika gibi bazı alanlarda oybirliğiyle değil nitelikli çoğunlukla karar alınması gerekiyor.


Oy birliği ilkesi nedir?

AB’de kararların yürürlüğe girmesi için tüm üye ülkelerin kabul etmesi gerekiyor. Bir ülke bile veto etse karar uygulanamıyor. Örneğin, AB, geçen hafta düzenlenen zirvede tüm üye ülkelerin onaylamasıyla Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsü verdi. Eğer bir ülke bile veto etseydi bu olmayacaktı.

Borrell de yazısında Rusya’ya uygulanan altıncı yaptırım paketini örnek gösterdi. Borrell, kararın yavaş ve sancılı bir süreç sonucunda alındığını dile getirdi. Borrell’e göre bu durumdan kurtulmak için nitelikli çoğunlukla karar alınması gerekiyor.

AB’nin oybirliği ilkesini bırakabilmesi için de sunulacak teklifin oybirliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.