Aram Tigran Kimdir? Nerelidir?
Aram Tigran Ortadoğu coğrafyasının en önemli müzisyenleri arasına adını yazdırmış birçok kimse tarafından sevilen bir sanatçıdır. Sanatını icra ederken ut enstrümanını kullanan Aram Tigran insanların gönüllerine dokunan besteleri ile bilinmektedir. Kürt müziğinin Ermeni Bestekarı Aram Tigran olarak aranan ve şarkıları binlerce insana dokunan sanatçı besteleri, sözleri ve hayat anlayışı ile birçok insana rol model olmuştur. Bu çalışmamızda Aram Tigran Kimdir? Aram Tigran Hayatı , Aram Tigran Şarkıları gibi merak edilen konulara değineceğiz.
Aram Tigran Vikipedi |
|
---|---|
Doğum | 15 Ocak 1937 Suriye Qamışlo(Kamışlı) Ölüm: 8 Ağustos 2009 Yunanistan Atina |
Meslek | Sanatçı |
Etkin yıllar | 1966- |
Kökeni | Ermeni |
Burcu | Oğlak |
Aram Tigran Nereli?
Aram Tigran, Suriye’nin Rojava Kürt bölgesinde yer alan Kamışlı şehrinde 1934 tarihinde dünyaya gelmiştir.
Aram Tigran Hayatı
1934 yılında Suriye’de Kamışlı kentinde doğan Aram Tigran müzikle ilgilenmeye babası aracılığı ile başlamıştır. Babası, Ermenilerin söylemi ile 1915 yılında yaşanan “Büyük Felaket” olayından (Ermeni Soykırımı) kurtulan sanatçı olarak bilinmektedir. Aram Tigran’a sanatı sevdiren kişi babasıdır. Babası güzel kaval çalan bir adamdı. Tigran 9 yaşında iken ut dersleri almaya başladı. Daha sonra yeteneği ile kavradığı ut sanatını düğünlerde ve etkinliklerde sergilemeye başlamıştır. Türkçe, Arapça, Ermenice ve Kürtçe müzikler yapan sanatçı birçok etnisiteden insana sesini duyurabilmiştir. Bu nedenle sanatçının seveni ve dinleyeni de bir hayli çoktur.
1966 yılından sonra Ermenistan’ın başkenti Erivan şehrine giderek orada Kürt müziğinin önemli yayınlayıcılarından olan Erivan Radyosunda tam 18 yıl çalıştı. 1995 yılından itibaren ise çalışmalarını Avrupa’da sürdürdü. Daha sonra Yunanistan’ın başkenti Atina’ya yerleşen sanatçı 2009 yılında Diyarbakır içerisinde yapılan Nevruz kutlamalarına katıldı ve sonrasında rahatsızlanan bu nedenle bir süre Diyarbakır’da yaşadı. Daha sonra Aram Tigran’ın durumunun ağırlaşması üzerine Atina’ya dönerek Van Gelismos hastanesine tedavi olmak için kaldırıldı. 6 Ağustos 2009 yılında hayata gözlerini yuman sanatçının 3 çocuğu bulunmaktaydı.
Vasiyeti Diyarbakır’da defnedilmekti fakat dönemin AKP hükûmeti tarafından reddedildi ve Brüksel’de toprağa verildi
Aram Tigran Şarkıları
Aram Tigran şarkıları ile insanlara dokunan sanatçılardan biridir. Özelikle Aram Tigran ay dilbere adlı şarkısı ile bilinmektedir. Şarkıları insanlar tarafından çok sevilmiş ve hala dinlene gelmiştir. Aram Tigran toplam 14 albüm hazırlamıştır. Albümlerin içeriğinde 230’u Kürtçe, 150’si Arapça, 10’u Süryanice, 30’u Türkçe, 7’si Zazaca ve 8’i Yunanca olmak üzere birbirinden farklı birçok dilde eserler seslendirmiştir.
İşte Aram Tigran Şarkıları:
- Sev Cu
- Penaber
- Ay Dilberi
- Gelo Ew Ki Bu?
- Lo Lo Pismamo
- Lo Şivano
- Rojbaş Diyarbekir
- Şeva Tari
- Rabe Lawo
- Nave Yara Mın Nar
- Çiyare Gebare
- Rıhe
- Zimane Kurdi
- Dilberam Dilber
- Xemili Zozan
- Denge Saza Te
- Xwezi Disa Zar Buma
- Çavreşa Min
- Bılbılo
- Dilo Lo
- Leyla Leyla
- Eman Neman
- Sebra Dıla
- Tüzik
- Leyla Leyla
Aram Tigran onlarca bestesi ve eseri ile arkasında çok fazla eser bırakmıştır. Yukarıda bahsedilen şarkıları ise bu eserlerinden sadece bir kısmı.
İlgi gören bazı Aram Tigran albümleri ise; Çiyaye Gebere, Zilan, Serxwebun Xweşe adlı albümlerdir. Bu albümlerin hepsi Aydın Müzik tarafından 2004 yılında yayınlanmıştır.
Aram Tigran Sözleri
Aram Tigran sözleri, özellikle sanatçı öldükten sonra sıklıkla aranmaya ve araştırılmaya başlanmıştır. İşte Aram Tigran’ın en çok dikkat çeken sözlerinden bazıları:
- Dünyaya bir daha gelirsem, ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım.
- Ey gönül ey gönül, gönlüm/ Ne dersen öyledir derdi/ Zaman geçti dün gibi/ Beni eritene kadar
- Ey gönül ey gönül, kalp ağrır/ Kalp ciğeri sıkar/ Kimse bilmez ne sancıdır/ Kimse bilmez ne sancıdır