Hepatit B enfeksiyonu, karaciğeri doğrudan etkileyen, siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açan virüstür. Hepatit ve virüsü bulaştığında semptomları hemen belli olmadığı için hastalığın ilerlemesi bu yüzden de karaciğerin büyük oranda tahrip olması kuvvetle muhtemeldir. Karaciğer hastalıklarından muhafaza olmak ve karaciğer tahribatının ilerlemesini engellemek için riskli grupların muhakkak düzenli olarak testlere ve ilgili taramalara tabii olması gerekir.
Hepatit B riskini taşıyan ya da taşımayan bir kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının olup olmadığını gösteren değerlendirmedir. Hepatit B virüsünü takip etme adına yapılan bir testtir. Hepatit B virüsüne karşı en önemli bir değerlendirmedir ve enfekte olan virüsün kontrol altına alınıp alınmadığını gösteriyor. Anti HBS, Hepatit B virüsüne karşı bir savunma geliştirip, kalıcı bağışıklık oluşturarak Hepatit B virüsüne karşı savunma oluşturuyor.
Hepatit B virüsünü takip etmek için uygulanan Anti HBS testi, virüsün vücuttaki durumunu ve bağışıklık sistemini gözlemlemek için yapılır. Eğer testin sonucu negatif çıkarsa kişinin bünyesinde Hepatit B virüsünün ve doğal olarak Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığın da olmadığını gösterir.
Anti HBS testi pozitif çıkanların, bağışıklık sistemlerinde Hepatit B virüsünü taşıdığını gösterir. Anti HBS pozitif demek, kişinin temas ya da aşı yoluyla bağışıklığında bu virüsü taşıdığını gösterir. Tüm dünyada uygulanan aşı takvimine göre kişinin doğumundan itibaren belli aralıklarla 3 doz hepatit B aşısı uygulanır. Bu da Anti HBS testinin pozitif çıkmasına ve kişinin bu virüse karşı bağışıklık kazanmış olduğunu gösterir.
Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığın olup olmadığını tespit etmek üzere uygulanan Anti HBS testi, yetişkin erkeklerde ve kadınlarda ideal olarak HBS seviyesi 10 mIU / ml’den büyük olmalıdır. Aşı olmasa bile, yetişkinlerde anti HBS, 100 IU / l’den yüksek olduğunda bağışıklık kazanılmış demektir.