Ekonomilerin Mayıs ayı PMI verileri kıtalar arası farklılaşma gösterdi. ABD ve Euro bölgesinin PMI verileri beklentilerin üzerinde düşüş gerçekleşirken Asya bölgesinde özel sektör üretiminde yaşanan artış nedeniyle yükseldi.
ABD ekonomisinde ise yaşanan enflasyonist baskılar, özel sektörde büyümenin zorlandığını gösterir niteliktedir. Üreticiler ve hizmet sağlayıcıları artan enflasyon, yüksek faiz oranları, tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ve yakıt maliyetlerindeki artış nedeniyle hizmet ve imalat PMI verilerinde geri çekilme gözlendi. Hizmet PMI 53,5, seviyesine geri çekilme gösterirken imalat PMI 57,5 seviyesine gerileyerek beklentinin üzerinde düşüş gösterdi. Bu verilerin paralelinde ABD bileşik PMI 53,8 seviyesine gerileme gösterdi. Rapora göre firmalar ikinci çeyreğin ortasında ve son 13 aylık süreçte istihdam seviyelerinde artış devam etti.
Euro bölgesinde, endüstriyel tarafta yaşanan son dönemdeki yavaşlama imalat PMI’da 54,4 seviyesine geri çekilme göstermesine neden oldu. Hizmet PMI’da Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, pandemi kaynaklı arz kısıtlamaları ve artan yaşam maliyetlerinin paralelinde 56,3 seviyesine geriledi. Bu verilerin paralelinde PMI bileşik endeksi 54,9 seviyesine geri çekilme gösterdi.
Rapora göre her iki sektörde sağlam işe alımlar bildirmeye devam ederken hizmet sektörü neredeyse 15 yılın en güçlü istihdam kazancı elde ettiği belirtildi.
ABD, Japonya ve Euro Bölgesi Bileşik PMI Grafiği
Japonya ekonomisinde ise batı ekonomilerin tersine PMI verileri bir önceki döneme göre yükseliş gösterdi. Japonya’da hizmet PMI 51,4 seviyesine yükselirken imalat PMI 50,8 seviyesine gerileme gösterdi. Bu verilerin paralelinde bileşik PMI 54,4 seviyesine yükseliş gösterdi. Özel sektör firmaları, Covid-19 vaka sayısının yaşanan azalma ile kısıtlamaların hafiflemesi başlaması hizmet sektöründe faaliyetlerinde artış olduğunu bildirdi. Ayrıca Ukrayna – Rusya geriliminden kaynaklı tedarik zincirinde gecikmelere yol açtı.
Rapora göre, Japon’da özel sektör faaliyetlerin 2022’nin ikinci çeyreğine kadar art arda üçüncü ay genişleme bölgesinde kaldığını gösterdi. Ayrıca büyüme oranı Nisan’da hızlanarak Aralık ayından bu yana en keskin seviyeye ulaştı.
Ahmet Deniz YAĞBASAN
ALB Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ALB Yatırım