DOLAR
16,7832
EURO
17,4971
ALTIN
976,05
BIST
2.443,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Pazartesi Açık
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C

3 Analist Açıkladı: Altın Fiyatı Şimdi Nereye Gidiyor?

3 Analist Açıkladı: Altın Fiyatı Şimdi Nereye Gidiyor?
03.07.2022 09:31
0
A+
A-

Güçlü bir dolar ve yaklaşan faiz artışları, verimsiz sarı metale yönelik iştahı azaltıyor. Bunun etkisiyle altın fiyatı Cuma günü psikolojik destek olan 1.800 doların altın sarktı. Ancak, daha sonra toparlanarak günü artıda kapattı.

“Dolar altın fiyatı için en büyük baskı unsuru”

Spot altın fiyatı, Cuma günü ilk önce sert bir kırılmayla 1.785 dolara kadar geriledi. Ancak, daha sonra gelen alımlarla 1.800 doların üzerine geri döndü. Değerli metal, günlük %0,2 artışla haftayı 1.810 dolar seviyesinde kapattı. ABD altın vadeli işlemleri ise %0,32 düşüşle 1.801,5 dolara geriledi. TIAA Bank dünya piyasaları başkanı Chris Gaffney, şu yorumu yapıyor:

Dolar, altını baskılayan en büyük faktör. Daha büyük resimde ise yükselen faiz oranları var.

Chris Gaffney: Bireysel müşteriler, kemerlerini sıkılaştırıyor

Yatırımcılar ayrıca Cuma günü artan durgunluk korkuları arasında doların güvenliğini tercih ediyor gibi. Ayrıca, para biriminin kazanımları aynı zamanda off-shore alıcılar için altını daha pahalı hale getiriyor. TIAA’dan Chris Gaffney, bazı ABD bireysel müşterilerinin de büyüme beklentilerini ve genel enflasyonu sorgulayarak ‘kemerlerini sıkılaştırdığını’ kaydediyor.

Bu arada Euro bölgesi enflasyonu Haziran ayında bir rekora daha ulaştı. Bu da bu aydan itibaren ECB’nin hızlı faiz artırımları ihtimalini güçlendirdi. En büyük merkez bankalarının şahin para politikası, faiz getirmeyen altını bir yıldan fazla bir süredir en kötü çeyreğine itti.

“Altına yönelik temel ithalat vergisi artışı, talebi hemen etkiler”

Bu arada olarak da bildirdiğimiz üzere, dünyanın en büyük ikinci külçe tüketicisi olan Hindistan, ticaret açığını azaltmak amacıyla altına yönelik temel ithalat vergisini %7,5’ten %12,5’e yükseltti.

Mumbai’deki Kedia Commodities direktörü Ajay Kedia, üçüncü çeyrekte genellikle festivaller arasında güçlü bir fiziksel satın alma görse de, bunun talebi hemen etkileyeceğini söylüyor. Hindistan’daki fiziki altın satıcıları, talebin zayıf kalması ve vergi artışının faizi daha da düşürmesi nedeniyle bu hafta büyük indirimler yaptı.

“Altın fiyatı düşerken, bu sefer alıcılar kurtarmaya geç gelebilir”

Emtialar zayıflamaya devam ediyor ve durgunluk meyilli piyasalardan endişe ediliyor. Bu ortamda birkaç emtia analisti, altın piyasasındaki teknik görünümün, sarı metalin kaymaya devam edeceğini gösterdiğini söylüyor.

Altın, son altı ay içindeki 1.800 doların altına düşüşlerde alıcılardan destek almayı başardı. Ancak FXPRO kıdemli pazar analisti Alex Kuptsikevich, “bu sefer alıcılar kurtarmaya daha sonra gelebilir” diyor. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

En son finansal piyasa dinamikleri, piyasalardaki durgunluğun merkez bankalarının eylemlerinden kaynaklandığını gösteriyor.

Alex Kuptsikevich: Altın talebinin önümüzdeki haftalarda azalması mümkün

Cuma günü verisi, Haziran ayında ABD ekonomisinin yavaşladığını gösteriyor. Amerikan fabrikalarının ISM barometresi 3,1 puan düşüşle %53 olan en düşük seviyesine geriledi. Alex Kuptsikevich, şu yorumu yapıyor:

Bu arada, merkez bankaları para politikasının sıkılaşmasında hız kazanıyor. Ayrıca, uzun vadeli enflasyon beklentileri üzerinde baskı yaratıyor. Böyle bir ortamda, enflasyona karşı sigorta olarak altın talebi önümüzdeki haftalarda azalma sözü veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.